Яйце — один із головних продуктів у нашому житті. Недарма воно удостоїлося персонального свята. Кожної другої п’ятниці жовтня відзначається Всесвітній день яйця. Людство за рік з’їдає 567 мільярдів яєць, причому це число зростає з кожним роком.
Ви думаєте, що основне призначення цього продукту – яєчня на сніданок? З цим не посперечаєшся, але в нього є й інші корисні, але маловідомі властивості.
Чим корисні яйця
- Яйця багаті на вітамін Е, який має протипухлинну дію, зміцнює судини і серце.
- За вмістом вітаміну D жовток яйця поступається лише риб’ячому жиру.
- У поєднанні з фосфором він корисний для зубів та кісткової тканини.
- Яєчний жовток містить багато холіну та лецитину, які допомагають печінці переробляти жири, у тому числі холестерин.
- Холін потрібен ще й передачі нервових імпульсів від клітини до клітини і від клітини до м’язів. Крім того, він сприяє зменшенню концентрації шкідливої амінокислоти гомоцистеїну.
Вона, накопичуючись в організмі, викликає розрив внутрішніх стінок артерій та стимулює розвиток інфарктів та інсультів.
Чи небезпечний холестерин
Вчені дуже довго сперечалися, чи небезпечний холестерин яєць. Але вміст цієї речовини в продуктах і в крові — не те саме. Яйця дійсно підвищують рівень холестерину в крові, але незначною мірою, оскільки шкода від нього компенсується за рахунок корисних поживних речовин, які в них є.
Більше трьох яєць на тиждень не можна їсти людям із явним порушенням обміну холестерину в організмі.
Для людини має значення, разом з якими продуктами вона з’їдає яйце.
Якщо з вершковим маслом та ковбаскою, то кількість «поганого» холестерину може збільшитися — відіграють роль отримані тваринні жири.
А ось відварене яйце або яєчня, приготовлена на олії, шкоди не завдадуть.
Кому шкідливо
Алергію може спричинити як білок, так і жовток. У білку міститься альбумін, який провокує вироблення антитіл-імуноглобулінів. Вони, накопичуючись, викликають алергічну реакцію.
Цікаво, що курячий білок в незначних дозах часто додають до вакцини щеплення. Жовток менш небезпечний, але в ньому є багато різних поживних елементів, і кожен з них може викликати алергію. Крім того, в кишечнику яйця утворюють аміачні гази, що погано пахнуть.
Це важка їжа для людей з «проблемним» кишечником, які страждають на метеоризм.
Рекомендації експерта
Дієтолог Олександра Жицька радить дотримуватись норм у поїданні яєць.
Під час термічної обробки частина корисних речовин у яйці втрачається. Але це не означає, що їх потрібно вживати сирими, оскільки можна заразитися сальмонельозом. Щоб отримати від них максимум користі, необхідно дотримуватися норм харчування: не більше 1-2 штуки на день.
Яйця не є якимось чарівним продуктом для схуднення. Адже ми скидаємо кілограми, створюючи дефіцит калорій та збалансовано споживаючи якісні продукти. Завдяки низькій калорійності та легкості засвоєння білок яйця легко вписується в харчування для схуднення. Тому, щоб не переїдати, можна, наприклад, робити омлет із кількох білків та одного жовтка.
Так ви будете ситі, але не добавити зайвих калорій у меню.
Чи є там антибіотики
Курка повинна рости 4-6 місяців, натомість на сучасних птахофабриках вона досягає зрілості за 42 дні. Все це завдяки гормонам зростання. Щоб кури не хворіли, їх колють антибіотиками. Залишкові кількості всіх цих речовин потрапляють у яйця. Тому магазинною продукцією не варто зловживати.
Якщо вже й налягати, то екологічно чистий домашній продукт.
Чи знаєте ви?
- У Китаї качині яйця готують особливим способом. Їх піддають ферментації у суміші води, чаю, поташу, кухонної солі та спаленого дубового дерева протягом 100 днів. Отриманий делікатес називається столітнім або тисячолітнім яйцем.
- На Філіппінах і Камбоджі делікатесом вважається балют — варене качине яйце, в якому вже сформувався плід з опіренням, хрящами і дзьобом.
- Страусине яйце треба варити цілих дві години, щоб воно вийшло «на круто».
Настя Іванцова