Сьогодні практично в кожному супермаркеті є полиці із продуктами для суші. Там ви знайдете рис, рисовий оцет, рибу, водорості норі, соєвий соус, огірок, авокадо, васабі, маринований імбир.
Шпаргалка для покупця
Рис має бути круглозернистим, зверніть увагу на такі сорти: Akita Komachi, Нікіші, Жасмін — вони характеризуються підвищеною клейкістю, тобто після варіння зернятка тримають форму і не розсипаються. Найчастіше для начинки суші вибирають філе слабосолоного лосося (горбуші, сьомги), а якщо дозволяють фінанси – тунця чи копченого вугра.
Імбир можна замаринувати самостійно або купити готовий, рожевий чи білий – за смаком.
Васабі буває у вигляді пасти та порошку. Вигідніше брати сухий, оскільки він значно довше зберігається та не містить консервантів. Вибираючи авокадо, трохи натисніть на нього: фрукт повинен піддаватися, але не бути зовсім м’яким.
А ще у вас під рукою повинні бути: японський майонез, зелена цибуля, смажений кунжут, листя салату, вершковий сир, крабові палички, ікра летючої риби, креветки, мідії та інші морепродукти.
Не забудьте про бамбуковий килимок для формування ролів і палички для їжі!
Покрокова інструкція
Найпростіші у приготуванні суші – це роли (маки). Їх ми й навчимося готувати!
- Рис ретельно промийте (7-8 разів), доки вода не стане прозорою. Відправте його на друшляк, просушіть.
- Засипте рис у каструльку, залийте водою. На 600 г рису візьміть 750 мл води. На сильному вогні доведіть до кипіння.
- Закрийте кришкою і на слабкому вогні варіть протягом 15-20 хвилин.
- Залишіть закриту каструлю на 20-30 хвилин, щоб рис увібрав у себе воду.
- Зробіть соус: змішайте 100 г рисового оцту, 1 ст.л. цукру та 1 ч.л. солі. Нагрійте його так, щоб кристалики розчинилися, до кипіння не доводіть.
- Полийте соусом рис, акуратно перемішайте дерев’яною лопаткою легкими горизонтальними рухами. Залишіть охолонути.
- На килимок покладіть водорість – блискучою стороною вниз. Пальцями рівномірно розподіліть рис поверхнею килимка сантиметровим шаром. Залишіть вільними по 1,5 см з боків та 2 см на протилежному кінці листа.
- Наріжте начинку соломкою і викладіть на ближній край норі. Підніміть край килимка разом з водоростями і формуйте тугий рулет у кілька кроків, фіксуючи його килимком на кожному етапі.
- Кінець листа змочіть водою, щоб рол добре «заклеївся».
- Нарізайте рол порційно гострим мокрим ножем.
600 г рису зазвичай вистачає на 8-10 ролів.
Порада
Коли навчитеся робити звичайні роли, спробуйте рулети назовні рисом — так звані урамакі.
Запрошую до столу!
Роли їдять за один укус, попередньо макаючи їх у соєвий соус. Щоб надати гостроти, додають васабі до соусу або безпосередньо до ролів. Імбир їдять між частуванням ролами, щоб очистити смакові рецептори. До речі, маринований імбир – чудовий антисептик. З напоїв суші найкраще доповнюють зелений чай або пиво.
А ось саке подається перед їдою як аперитив.
Маленькі хитрощі
— Щоб рис не прилипав до рук, пальці слід змочувати у воді.
— Перед приготуванням килимок краще покрити тонкою харчовою плівкою.
— Щоб рис не підгорів, каструля має бути алюмінієвою або чавунною, але не емальованою.
— Якщо з начинки ви берете лише рибу, слід узяти лише половину листа норі.
Ірина Кравців
Жартуємо
Ти не знаєш, чим здивувати гостей? Приготуй для них суші по-українськи!
Замість водоростей – листя лопуха, замість лосося – солона щука, рис замінюємо гречкою з рум’яними шкварочками, соєвий соус – сметаною. Подавати страву слід з міцною гірчицею та квашеною капустою.