Цього року кавуновий сезон розпочався раніше, ніж звичайно. Здається, смугасті плоди, що лежать на прилавках магазинів, ніби кажуть: “Не проходь мимо! З’їж мене, я такий смачний, соковитий…”. Встояти складно. Але все-таки не беріть перший кавун, що попався. Адже ви ризикуєте принести додому незрілий. Тому, купуючи смугасту ягоду, звертайте увагу на такі ознаки.
Правила вибору
- Параметри. Вибирайте плоди середнього розміру вагою 5-10 кг. Дрібні будуть не дуже солодкими, а великі можуть містити багато шкідливих нітратів.
- Колір хвостика: якщо він зелений, як трава, то кавун зняли ще недозрілим. А дуже сухий хвостик – у перестиглого кавуна, тому вибирайте плодоніжку середньої млявості.
- Кавунова кірка не повинна мати тріщини, плями, вм’ятини. Їх наявність свідчить, що плід зберігали та перевозили неправильно, отже, він втратив свої смакові якості. До того ж через тріщини та інші пошкоджені місця до кавуна потрапляють бактерії, і таким плодом можна отруїтися.
- Звук має бути дзвінким. Якщо він глухий, то кавун, напевно, млявий, довго лежав або піддавався неправильному зберіганню.
- Світла пляма на боці, яка «відлежала» кавун, має бути яскраво жовтою, майже помаранчевою. У недозрілих екземплярів це пляма біла.
- Стигла ягода обов’язково вкрита твердою блискучою кіркою, яку важко проткнути нігтем, а все тому, що, «порвавши» з баштаном, кавун більше не в змозі вбирати вологу, і його кірка твердне.
- Смужки. Чим більший контраст між світлими та темними лініями, тим вдалий ваш вибір.
- Шкірка. Якщо провести нігтем по шкірці стиглого кавуна, на ній залишиться слід.
Сильно стисніть кавун. Чим голосніший тріск, тим смачнішим виявиться ваш кавуновий десерт.

Важливо!
Купувати кавун слід у магазині або спеціальних наметах з навісним тентом. Плоди повинні лежати на настилі не нижче 15 см над землею – далі від пилу, бруду та мікробів, які дуже люблять розмножуватися в соковитій м’якоті кавуна.
Не купуйте кавуни на стихійних ринках — якість їх сумнівна. Тим більше – на трасі – такі плоди просякнуті вихлопними газами, і ними легко отруїтися.
Зберігаємо до зими
У разі правильного зберігання кавун може долежати до нового року. Краще для цього вибрати невеликий кавун з невеликою жовтою плямою на боці. Ягоду поміщають в сітку і підвішують у темному місці при температурі не вище + 5˚ С так, щоб вона ні з чим не торкалася. Ідеальне місце для цього – льох.
Аліна Малиновська