Slider абетка споживача

Як вибрати стиглий і найсмачніший кавун

Арбуз правила выбора

Цього року кавуновий сезон розпочався раніше, ніж звичайно. Здається, смугасті плоди, що лежать на прилавках магазинів, ніби кажуть: “Не проходь мимо! З’їж мене, я такий смачний, соковитий…”. Встояти складно. Але все-таки не беріть перший кавун, що попався. Адже ви ризикуєте принести додому незрілий. Тому, купуючи смугасту ягоду, звертайте увагу на такі ознаки.

Правила вибору

  1. Параметри. Вибирайте плоди середнього розміру вагою 5-10 кг. Дрібні будуть не дуже солодкими, а великі можуть містити багато шкідливих нітратів.
  2. Колір хвостика: якщо він зелений, як трава, то кавун зняли ще недозрілим. А дуже сухий хвостик – у перестиглого кавуна, тому вибирайте плодоніжку середньої млявості.
  3. Кавунова кірка не повинна мати тріщини, плями, вм’ятини. Їх наявність свідчить, що плід зберігали та перевозили неправильно, отже, він втратив свої смакові якості. До того ж через тріщини та інші пошкоджені місця до кавуна потрапляють бактерії, і таким плодом можна отруїтися.
  4. Звук має бути дзвінким. Якщо він глухий, то кавун, напевно, млявий, довго лежав або піддавався неправильному зберіганню.
  5. Світла пляма на боці, яка «відлежала» кавун, має бути яскраво жовтою, майже помаранчевою. У недозрілих екземплярів це пляма біла.
  6. Стигла ягода обов’язково вкрита твердою блискучою кіркою, яку важко проткнути нігтем, а все тому, що, «порвавши» з баштаном, кавун більше не в змозі вбирати вологу, і його кірка твердне.
  7. Смужки. Чим більший контраст між світлими та темними лініями, тим вдалий ваш вибір.
  8. Шкірка. Якщо провести нігтем по шкірці стиглого кавуна, на ній залишиться слід.

Сильно стисніть кавун. Чим голосніший тріск, тим смачнішим виявиться ваш кавуновий десерт.

Полосатые арбузы
Стигла ягода обов’язково вкрита твердою блискучою кіркою, яку важко проткнути нігтем. Фото Pixabay

Важливо!

Купувати кавун слід у магазині або спеціальних наметах з навісним тентом. Плоди повинні лежати на настилі не нижче 15 см над землею – далі від пилу, бруду та мікробів, які дуже люблять розмножуватися в соковитій м’якоті кавуна.

Не купуйте кавуни на стихійних ринках — якість їх сумнівна. Тим більше – на трасі – такі плоди просякнуті вихлопними газами, і ними легко отруїтися.

Зберігаємо до зими

У разі правильного зберігання кавун може долежати до нового року. Краще для цього вибрати невеликий кавун з невеликою жовтою плямою на боці. Ягоду поміщають в сітку і підвішують у темному місці при температурі не вище + 5˚ С так, щоб вона ні з чим не торкалася. Ідеальне місце для цього – льох.

Аліна Малиновська

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *