Восени після перших заморозків збирають калину. Її ягоди з давніх-давен є оберегом українського народу. Збирати калину потрібно в суху погоду, обережно зриваючи ягоди разом із парасольками.
Збір та зберігання
Зберігати ягоди калини можна у замороженому, засушеному чи консервованому вигляді. Перед заморожуванням їх необхідно вимити, просушити, відокремити від плодоніжок і розсипати по пакетах (можна додати цукор). Для сушіння калину кілька днів пров’ялюють на вулиці на свіжому повітрі, а потім тримають у духовці з відкритими дверцятами при температурі 60°С близько 10 годин.
Висушені ягоди відокремлюють від плодоніжок і розсипають по невеликих тканинних мішечках.
У кожній хаті
Наші пращури гойдали дітей у люльці, виготовленій з лози калини. Згідно з народним повір’ям, завдяки цьому вони виростали гарними та співучими.
Будь-яку хату намагалися прикрасити гронами калини, щоб у ній панували любов, щастя та здоров’я.
В Україні існувала і така традиція: молоді дівчата садили під вікнами калину як символ своєї долі.
Білі квіти означали невинність і чистоту, а червоні грона — красу та плодючість.
Весільне дерево
На Русі калину називали весільним деревом. За звичаєм наречена перед заміжжям дарувала нареченому рушник, розшитий листям і ягодами калини — вони символізували щасливе спільне життя.
Ними прикрашали і коровай, а на голову нареченої одягали вінок, у який вплітали калину.
Деякі з традицій дійшли до наших днів: сьогодні навіть у великих містах короваї для весіль обов’язково прикрашають калиною.
Пиріг для їдців
Найчастіше у кулінарії використовують сік цих червоних ягід – готують наливки, киселі, різні настоянки. З калини виготовляють навіть вино (технологія нічим не відрізняється від приготування цього напою з винограду) і оцет. А в селах вас досі можуть пригостити смачними пирогами з калиною.
Мати та діти
Одна з версій появи назви «калина» пов’язана з народженням Сонця, яке давні слов’яни називали «коло» Вважалося, що цей кущ з’явився водночас із Всесвітом. А оскільки ягоди калини червоного кольору, то вони стали символом крові та безсмертя роду.
Калина у слов’ян асоціювалась материнством: кущ – мати, квіти та ягоди – діти.
Вона є ще й символом будинку, батьків, усього рідного.
Калина уособлює і саму Україну, її оспівують у багатьох піснях.
Наприклад: «А ми ту червону калину підіймемо, а ми нашу славну Україну розвеселимо!»
Чи знаєте ви?
- Кора, квіти та плоди калини допомагають ветеринарам лікувати великих рогатих тварин від ящуру.
- Щоб пофарбувати шерсть у червоний колір, беруть стиглу калину, а для отримання темно-зеленого використовують кору чагарника.
- Калина є лікарською рослиною, має сечогінну, антисептичну та в’яжучу дію, сприяють зміцненню імунітету та підвищує рівень гемоглобіну в крові.
Калина вилікує
Калина має сечогінну, антисептичну та в’яжучу дію, сприяють зміцненню імунітету та підвищує рівень гемоглобіну в крові. А також ця ягода вилікує застуду, кашель та гіпертонію.
Від застуди. Залийте 1 ст. ягід 1 склянкою окропу, випийте перед сном і укутайтесь у теплу ковдру.
Від кашлю. Розтріть 2 ст. калини, залийте 0,5 склянки меду, дайте кілька годин настоятися і приймайте по 1 ст.л. 3-4 десь у день.
Проти гіпертонії. Візьміть 1 кг ягід і відіжміть із них сік. Те, що залишилося, залийте склянкою води і кип’ятіть 5-10 хвилин, процідіть. У цей відвар влийте вичавлений сік, розчиніть 200 г цукру, перемішайте і охолодіть. Приймайте по 2 ст.л. за 30 хвилин до їди 3 рази на день протягом двох тижнів.
Важливо!
Червону калину не слід вживати при ішемічній хворобі серця, захворюваннях нирок, а також після інсультів та інфарктів. Не рекомендують її і вагітним – через ризик появи алергії, при гіпотонії – адже вона знижує тиск. Через високий вміст кислот небажано їсти калину людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, а також тим, у кого подагра.