страва з історією

Козацький куліш із димком

козацкий кулеш

Кулиш. Рецепт справжнього козацького кулішу. Щоб куліш пах димом. Широке поширення ця страва набула від запорізьких козаків.

Найсмачніші страви – ті, що родом із дитинства. Навіть через багато років варто відкусити шматочок, зробити ковток, вдихнути аромат — і в пам’яті оживають картинки минулого… Як у розповіді нашого читача, журналіста на пенсії Миколи Макаренка із Василівки (Запорізька обл.).

Рецепт справжнього козацького кулішу (супчика) ношу у пам’яті близько сімдесяти років.

У подробицях пам’ятаю історію, що сталася давним-давно, влітку 1947 року (через рік після Голодомору).

Мені тоді було років дев’ять, а моєму прадіду, Демиду Івановичу Губі — 90 з гаком (а прожив він у світі 104 роки!). Сиділи ми якось біля хати, розмовляли. Прадід був напрочуд цікавим співрозмовником і дуже багато знав.

Справжній козак був, з пишною бородою та сивими вусами — просто персонаж із казки.

козацкий кулеш на костре
Справжній козацький куліш має пахнути димом

– Давай, правнуку, – потягуючи люльку, блиснув очима старий, – я пригощу тебе справжнім козацьким кулешиком, який ми в минулому часто їли з козаками. Хочеш? Тільки треба піти на город і розвести багаття, щоб куліш пах димом. Згоден?

Ще б! Моєї цікавості не було меж. Я помчав у город, і за кілька хвилин уже була готова купа сухих гілок.

Дідусь загострив дві палиці, які забив у землю, до них прикріпив третю, на яку повісив казанок. Під ним викопав ямку, у неї поклав сухий хмиз і підпалив.

– А тепер, – продовжував прадід, – запам’ятай.

Рецепт

  1. Беремо дві жмені пшона і добре промиваємо, після чого висипаємо в казан з киплячою підсоленою водою — два літри. Варимо півгодини до готовності
  2. Поки пшоно вариться, чистимо близько кілограма картоплі, ріжемо кубиками і додаємо до пшона, вже готового, варимо ще півгодини.
  3. Поки все кипить, нарізаємо 150 г сала і підсмажуємо із двома подрібненими цибулинами.
  4. Цю заправку кидаємо в куліш і варимо ще п’ять хвилин.
  5. Насамкінець додаємо ложку рубаної петрушки.

Повірте, смачнішого кулешу я у своєму житті не їв. Тому ділюся прадідусиним рецептом, хай спробують і інші.

Думаю, смак кулішу приготовленого на газовій плиті буде трохи іншим.

козацкий кулеш

Кулінарна довідка

Куліш – (від угорського köles – «Келєш») – густий суп, більше схожий на кашу, приготований з пшоняної крупи з салом, шкварками або солоніною. Широке поширення ця страва набула від запорізьких козаків — вони здавна готували її в польових умовах. Для густоти іноді в куліш кладуть, за бажанням, картопля, гриби, овочі, квасоля, горох, а також м’ясо, олія тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *