Осінь – золотий час для того, щоб заповнити підвали і комори всілякими соліннями, вареннями, закрутками, тощо. Кожна господиня має свої рецепти та коронні страви, але такого салату, як у Лариси Мальцевої, ми ще не зустрічали… Отже, салат «Фасолька»!
Хочу поділитися рецептом нашої улюбленої заготівлі на зиму.
Роблю салат «Фасолька» два роки поспіль у величезних кількостях. Без нього тепер уже комору важко уявити.
Готується просто та й інгредієнти звичайні і, що важливо не надто дорогі. Але як який ж смачний салат! Дізналася я про нього від сестри. Вона зателефонувала зі словами: «Записуй! Це річ!» Її навчила готувати «Фасольку» приятелька, якій у свій час розповіла подруга … Ой, це ж не так важливо, коло замкнулося, тепер усі знайомі закривають «Фасольку» і вихваляються.
Це рецепт універсального салату – він сам по собі смачний і поживний, баночка – повноцінний обід чи вечеря, беру із собою взимку на роботу – смачно!
Як гарнір салат просто чудовий.
Якщо разом із картоплею додати в бульйон — вийде поживний квасоляний суп. Більше однієї банки додати – буде у вас ароматна солянка овочева.
Особливо тішить, що «Фасолька» дуже подобається чоловікам. І у свята, і у будні рятує.
А якщо на чорний хлібець товстим шаром покласти цей салат… Пальчики оближеш! З зазначеної кількості інгредієнтів у результаті виходить 14 баночок по 500 мл. Але я завжди роблю кілька порцій за один раз.
Інгредієнти
6 склянок квасолі (червоної, великої), 1 кг моркви, 1 кг солодкого перцю, 1 кг цибулі, 3 кг помідорів, 2 ст. солі, 200 г цукру, 80 мл оцту, 200 мл олії.
Приготування
- Квасолю промийте, замочіть на кілька годин. Відваріть до готовності.
- Наріжте цибулю, натріть на великій тертці моркву, обсмажте все на рослинній олії у великій каструлі.
- Тушіть приблизно 30 хвилин (дивіться по готовності).
- Покладіть нарізані скибочками помідори, нарізаний перець соломкою, додайте цукор, сіль, оцет, перемішайте. Останньою покладіть квасолю.
- Усі овочі тушкуйте на найменшому вогні близько години.
- Тим часом простерилізуйте банки (я мию з содою і стерилізую в мікрохвильовій печі по 5 штук за раз) і кришки.
- За годину салат «Фасолька» готовий!
- Гарячий салат розкладіть по банках і закатайте. Укутайте, а як охолоне – заберіть у комору.
Чим відрізняється червона квасоля від білої
Біла швидко засвоюється організмом, рекомендована при ревматизмі, нирковокам’яній хворобі, панкреатиті, екземі та виразках. Має сечогінну, протимікробну дію, здатна знижувати рівень цукру в крові. Містить багато калію, тому корисна при порушеннях ритму серця та атеросклерозі.
Червона багата на клітковину, каротин, мікроелементи. Низькокалорійна. Регулярне вживання зміцнить імунітет, зробить шкіру здоровішою та приведе до норми нервову систему. Це потужний енергетик, який надає сили протягом дня. Вариться швидше, ніж біла.