День яблука придумали в Англії. Офіційною датою вважається 21 жовтня, але святкують його до листопада. Приєднуємось!
Яблуко — не тільки найпопулярніший фрукт у світі, а й символ пізнання, спокуси, любові та родючості.
Казки та реальність
Мабуть, ні з одним із фруктів не пов’язано стільки легенд, як із яблуком. Хто не пам’ятає змія-спокусника, дерево пізнання добра і зла, казку про молодильні яблучка, історію про яблуко розбрату, через яке почалася Троянська війна?!
Закон всесвітнього тяжіння Ньютон також відкрив завдяки яблуку.
А Стів Джобс говорив: «Яблука були частиною моєї фруктової дієти. Я подумав, що назва Apple звучить смішно та душевно…».
Та й у нашому фольклорі безліч пісень та прислів’їв, присвячених «райському фрукту».
Тож без яблук — нікуди!
Перші плоди
Дикі яблуні стали одними з перших плодових дерев, культивованих людиною 6500 років до н.е. Вважається, що це трапилося в Малій Азії, звідки дерева завезли до Палестини та Єгипту, а надалі — до Стародавнього Риму та Греції. А за пару століть до нашої ери вже вирощували щонайменше 25 сортів яблук.
Яблуневі сади займають Землі майже 5 мільйонів гектарів. Кожне друге плодове дерево – яблуня.
Смачне свято
На яблучному фестивалі можна побачити та купити сотні різних сортів — як плоди, так і саджанці, послухати лекції з догляду дерев. І звичайно, скуштувати яблучне меню: гарячі страви, салати, десерти, соки, сидр та інше.
Також у День яблука можна взяти участь у стрільбі з цибулі по яблучних мішенях та карвінгу (різьблення по фруктах). А ще — у популярному конкурсі на найдовшу смужку шкірки, яка виходить під час очищення фрукта. Одна з них була навіть занесена до Книги рекордів Гіннеса. Перемога належить американці Кеті Волфер, яка 16 жовтня 1976 року в Нью-Йорку чистила яблуко протягом 11 годин 30 хвилин і отримала шкірку довжиною 52 м 51 см.
Рум’яні щічки: яблука у домашній косметиці.
Купуємо та зберігаємо
- Плоди повинні бути міцними на дотик і не мати коричневих плям на шкірці. Великі яблука частіше бувають перезрілими, ніж дрібні. Їсти їх найкраще восени, коли вони дозрівають, саме тоді вони мають найкращий смак і аромат.
- Куплені яблука слід зберігати у прохолодному місці, причому рівень кисню у повітрі має бути зниженим: це сповільнює втрату свіжості на кілька місяців.
- Перезрілі яблука виділяють рослинний газ етилен, від якого інші овочі та фрукти можуть зіпсуватися.
- Тому їх потрібно зберігати окремо.
- Щоб яблука довше залишалися свіжими, помістіть їх у прохолодне місце за температури не вище +7 °С та високої вологості повітря.
- Для невеликих кількостей ідеально підходить відділення для овочів та фруктів у холодильнику, для великих – підвал чи льох.
При цьому різні сорти яблук слід зберігати в окремих контейнерах.
Цікаві факти
— Яблуко зображено на вісімдесят офіційних гербах різних країн.
— Яблуко було мірою багатьох речей, і коли в середньовічній Європі з’являвся черговий заморський «фрукт», його насамперед порівнювали з ним: помідор, наприклад, назвали «золотим яблуком», а картоплю — «чортовим яблуком».
— У 2005 році японець Чисато Івасакі на своїй фермі в місті Хіросакі виростив величезне яблуко, вага якого склала 1,849 кг.
— «Знак якості» справжнього яблука — черв’ячок, бо він завжди обирає лише найкращі екземпляри.
— Якщо кинути яблуко у воду, воно не втопиться, бо на чверть складається з повітря.
— Звичайне яблуко може зробити для нашого здоров’я більше, ніж аптечна пігулка.