Весною нашому організму як ніколи потрібні вітаміни. Не мляві овочі та фрукти з магазину, не аптечні препарати, що навантажують печінку та шлунок, а свіженькі, натуральні! Найкраще їхнє джерело — пророщені зерна.
Корисні властивості
Спраутс (так називаються пророщені зерна) неймовірно корисні для здоров’я: вони нормалізують обмін речовин, позбавляють зайвої ваги, очищають кишківник, покращують склад крові, а головне зміцнюють імунітет.
Пророщені зерна гідна альтернатива аптечним біодобавкам та вітамінкам.
Адже насіння — криниця найкорисніших мікроелементів, жирів і білка, і все це вони віддають своїм «діткам» — молодим паросткам.
А вони, своєю чергою, під час розвитку накопичують та примножують дані їм «батьками» властивості — збільшується кількість біологічно активних речовин, мікро- та макроелементів, вітамінів.
До того ж ніжні пагони набагато краще засвоюються нашим організмом, ніж просто зерна та насіння.
Правила вибору
Готові пророщене насіння жита, вівса, пшениці, бобових продаються в магазинах. Коли вибираєте проростки, потрібно звертати увагу на те, щоб паростки виглядали свіжими та соковитими та не мали неприємного запаху.
Вони повинні лежати у холодильному відсіку та бути абсолютно чистими.
До того ж не вибирайте паростки з дуже довгими стеблами, адже чим коротші відростки, тим більше в них біологічно активних речовин.
Ідеальний розмір – до 1 см. Всього лише. Тому що потім зелень стає тендітнішою і хирлявою.
Як правило, насіння з дуже довгими стеблами – це некондиційний продукт, який просто не встигли продати.
Обережність не завадить
Вводити в раціон паростки треба поступово: вони можуть викликати метеоризм та нетравлення, особливо якщо у вас проблеми із травленням. Їх можна трохи додавати в салати, бутерброди, перші й другі страви. Намагайтеся використовувати їх у сирому вигляді – так зберігається максимум корисних речовин.
Рекомендований максимум для дорослих – 50 г проростків на день, дітям (старше 12 років) – вдвічі менше
Потрібно обов’язково ретельно пережовувати зерна, не ковтати повністю. Пам’ятайте також про газоутворення! Особливо якщо жуєте бобові (соя, квасоля, горох, нут).
Робимо мінігород
Краще виростити проростки самостійно — хто знає, які бактерії живуть у покупних (там може бути навіть сальмонела!), адже тепле та вологе середовище, необхідне для пророщування, цьому дуже сприяє.
Нам знадобиться:
- скляна банка, миска або таця, марля;
- вода – очищена, джерельна або відфільтрована;
- власне зерна: їх можна купити у спеціалізованих магазинах (з позначкою для спраутса).
Головне, щоб зерна не були призначені для посіву — такі обробляють хімікатами.
Приступаємо
- Насіння переберіть, промийте в дуже слабкому розчині марганцівки (якщо є), промийте.
- Заповніть банку на 1/3 зернами і на 2/3 водою. Закрийте марлею та залиште на 8 годин (не на сонці).
- Промийте насіння, покладете в миску або на тацю, налийте трохи води і накрийте складеною в кілька шарів марлею.
- Головне – не допускайте висихання. І промивайте зерна 2-3 десь у день.
- Через пару днів, коли проклюнеться насіння, його можна вже вживати в їжу! Тільки не допускайте, щоб паросток перевищив довжину самого зерна.
- Проросле насіння можна зберігати в холодильнику не більше 5 днів, щодня промиваючи: адже воно продовжує рости, хоч і повільно.
Чи знаєте ви?
Пророщені зерна люди вживали тисячі років тому, наприклад, у Стародавньому Єгипті та Китаї — під час розкопок археологи знаходили скам’янілі проростки. І наші пращури слов’яни з пророщених зерен робили пиво, додавали їх в каші та киселі. Новий виток інтересу до паростків з’явився в 1930-ті роки в Америці завдяки хіпі та моді на вегетаріанство. І зараз із кожним роком популярність цього напряму зростає.
Катерина Соколова