Slider Незвичайні Свята

Відзначаємо день святого Амада та вчимося пити вино

вино, святой, праздник

Святий Аманд, день пам’яті якого відзначають 6 лютого, вважається покровителем виноробства та пивоваріння (він звертав язичників у християнство у виноробних регіонах Франції, Німеччини та Фландрії). З цього приводу вчимося пити вино правильно. 

Цей сонячний дар потребує особливого підходу: кажуть, що справжнє вино не п’ється, а скоріше смакує. Коли келих підноситься до рота, напій повинен спочатку торкнутися верхньої губи, і лише потім можна втягнути його в рот.

Але не робіть ковток відразу ж, «зважте» вино на язику – це розкриє його смак.

Правила пиття

Не всі знають як правильно пити червоне та біле вино та чим закушувати. Щодо цього існують певні правила. 

святой, вино, Аданд, праздник
Святий Аманд. Фото Richard de Montbaston et collaborateurs

Червоне та біле

Червоне вино наливають у келих на дві третини, біле на три чверті.

Останнє подається за температури 6-8 °C, рожеве – 8-12 °C.

Червоне вино має бути кімнатної температури, також як херес, мадера та десертні вина.

Білі вина непогано поєднуються з холодними закусками та морепродуктами.

Червоні слід подавати до м’яса та сирів.

Загальне правило для всіх вин: чим складніший смак та аромат напою, тим простіше має бути їжа.

Важливо!

Перед вживанням червоного вина дайте йому “подихати” – після відкоркування залиште відкриту пляшку на 15-60 хвилин.

Пам’ятайте, відкриваючи вино штопором, не протикайте пробку наскрізь – це ознака поганого тону.

Чи знаєте ви?

  • Келих червоного сухого вина містить приблизно 100 калорій. Цей напій багатий на вітамін С і вітаміни групи В, а також у ньому є магній, марганець, йод, титан, фосфор, кобальт, калій, рубідій.
  • Плитка гіркого шоколаду та келих червоного вина на день здатні продовжити життя людини в середньому на шість років та знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  • У Біблії вино згадується 450 разів. Святий Павло в одному зі своїх послань радив Тимофію виправити здоров’я вином.
  • У XIX столітті вино визнали найкращим засобом боротьби з холерою. У 1840 році налічувалося 164 назви лікувальних вин.
  • Червоне вино сприяє зміцненню організму, знижує шкідливий ефект від куріння, запобігає атеросклерозу, чинить антитромботичну дію.
  • У спеку саме біле вино відмінно вгамовує спрагу. Можна пити його навпіл із водою.
вино бокал
Червоне вино має бути кімнатної температури. Фото Franz Bachinger from Pixabay

Старше не означає краще

Існує думка, що чим старше вино, тим краще. Однак, це не зовсім так.

Винороби стверджують, що напій, якому понад півстоліття, втрачає свої смакові та гастрономічні якості.

Трохи довше тримаються колекційні вина. Звичайно, існують вина віком 100 або більше років, щоправда, їх смакові якості залишають бажати кращого.

Житіє святого Аманда

Аманд народився наприкінці VI століття в Аквітанії в сім’ї багатого дворянина. Коли йому виповнилося 20 років, постригся у ченці на острові Є. Після відвідин Риму Аманд вирішив стати паломником і вирушив із місією північ Франкського королівства, на територію сучасної Бельгії. Там він заснував перші монастирі — у Генті та Мон-Бландені.

Деякий час був єпископом Маастріхта, заснував ще ряд обивателів, серед них і монастир в Ельноні біля Турне (85 км на південний захід від Брюсселя). У цій громаді святий Аманд закінчив свій земний шлях.

У Біблії вино згадується 450 разів.

Настя Іванцова 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *