Бути на Вінниччині та не скуштувати страв подільської кухні неможливо! Вона ввібрала в себе колорит, смак, різноманітність багатьох культур. Тому в ній є мотиви єврейської, польської, молдавської, української кухні. Тут вам подадуть страви, про які ви ніколи не чули і які ви ніде більше не спробуєте.
Лише заради цього варто сюди приїхати!
Отже, починаємо нашу кулінарну подорож Вінничиною.
Смак Вінниці: гостре, солоне, солодке
Не кожне місто може похвалитися своїми гастробрендами, а у Вінниці їх навіть декілька. І туристи як сувеніри везуть звідси пікантні приправи з хріном та гірчицею, виготовлені за традиційними рецептами. До речі, додавати в хрін буряки для пом’якшення їх гостроту вигадали євреї, які до революції становили майже половину населення. До речі, якщо в меню ресторану ви побачите «Салат по-вінницькому», то знайте, що це форшмак (на відміну від класичного до нього додають сир).
Але не хроном єдиним! Це місце – мрія для ласунів.
Коли будете у Вінниці, підіть на дегустацію у кафе «Солодка мрія», де вас пригостять найніжнішим зефіром, мармеладом, пастилою та іншими смаколиками виробництва однойменної фабрики. А ще тут готують шоколадні вареники із вишнею. Чи не чули про такі? Тоді обов’язково спробуйте.
Напевно вони стануть вашими улюбленими ласощами.
До того ж, відомий вислів: «Все, що смачне, шкідливо!», цих солодощів не стосується, оскільки вони не містять барвників та ароматизаторів. Тому вони мають короткий термін зберігання.
Сало в Україні — не просто їжа, а символ статку та предмет національної гордості.
А ще вінничани вважають, що мають найсмачніше сало. Це чи не найвідоміший кулінарний бренд міста. Секрет – у традиційному вирощуванні свиней. Тут знають, що хорошої свині без корови не вигодувати. Поросят поять молочною сироваткою і додають до їх раціону лободу і деревій.
Тому такий унікальний смак у місцевого сала.
Секрети вінницької кулінарії
Частину з них розкрила вінницький гастрогід Олена Павлова на майстер-класі подільської кухні. Виявляється, на основі сала можна робити не тільки різні намазки – з часником, перцем, зеленню, але й оригінальні страви.
Апельсини та ананаси – інгредієнти автентичних рецептів, бо на Вінниччині свого часу практично у кожному маєтку польських аристократів були теплиці, де вирощували екзотичні фрукти. А модні суперфуди типу чіа та кіноа можна з успіхом замінити коноплею, маком, петрушкою, кропивою – корисними рослинами, які ростуть у нас просто під ногами.
Елена нам приготовила намазку с зеленью, смузи из лимона, петрушки, кабачка. Удивительно, как простые и привычные для нас продукты в сочетании могут дать уникальный вкус. К сожалению, время поджимало, и узнать все вкусные подробности не удалось, поэтому планируем себе встречу на будущее, так как Елена не только изучает подольску кухню, но и проводит гастротуры. И вам рекомендуем записаться к ней на экскурсию, тогда вам удастся попробовать варенье из сала, торт из крапивы, цветы бузины в кляре, черные голубцы с пшеном…
Олена нам приготувала намазку із зеленню, смузі з лимона, петрушки, кабачка. Дивно, як прості та звичні для нас продукти у поєднанні можуть дати унікальний смак. На жаль, час безжально спішив і підганяв нас, і дізнатися про всі смачні подробиці не вдалося, тому плануємо собі зустріч на майбутнє, оскільки Олена не лише вивчає подільську кухню, а й проводить гастротури. І вам рекомендуємо записатися до неї на екскурсію, тоді вам вдасться скуштувати варення із сала, торт із кропиви, квіти бузини в клярі, чорні голубці з пшоном.
ТОП-7 страв Подільської кухні
- Борщ, але не традиційний, а з вишнею, чорносливом та сушеною грушею.
- Манзарики — пиріжки з тонкого тіста із сиром та зеленню.
- Зіньківська ковбаса (роблять у с. Зінькові Хмельницької області). Ковбасу змащують кров’ю, потім коптять на фруктових гілочках, тому оболонка виходить чорною.
- Картопля по-уланівськи. Страву вигадала у 70-х роках минулого століття мешканка села Уланів Глафіра Дорош. Простий рецепт швидко став популярним: смажені часточки картоплі із часниковою підливою.
- Пашкет у кахлях. Це пиріг, начинений лівером та печінкою. Родзинка в тому, що тісто запікають у кахлях – з кахельних плиток роблять форму.
- Вареники із солоним сиром та шкварками.
- Каша тіманівською «Засипана капуста». Цій страві навіть надали статус об’єкту нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Варять її у Тиманівці вже 400 років. Страва готується в печі з пшона, квашеної капусти, сала, яєць, цибулі, молока.
Де все це спробувати
У Вінниці досить добрих закладів, де подають страви подільської кухні. З власного досвіду можу порекомендувати ресторан «Нова провінція». Крім смачних рецептів та оригінальної подачі, приваблює його розташування. Літня тераса ресторану знаходиться на даху 10-поверхової будівлі. Тож можна не відходячи від столика милуватися панорамою міста, а якщо затримаєтеся довше, то й заходом сонця.
«Кінь у протигазі». Тут не лише смачно, а й дуже атмосферно. Інтер’єр пабу виконаний у воєнному стилі початку XX. Теми – Перша світова війна та УНР під командуванням Симона Петлюри. У формі воїнів цієї армії ходять офіціанти.
Чому «кінь у протигазі»?
Тому що під час газових атак, які влаштовували німці під час Першої світової війни, гинули не лише солдати, а й їхні вірні супутники — коні.
Щоб їх захистити, коням теж одягали протигази.
В антуражі ресторану є навіть справжній кулемет, а стільці біля барної стійки виготовлені у формі сідел, столові прилади подаються в армійських казанках. Тут можна скуштувати вареники з різними начинками, навіть з м’ясом мангалиці (порода угорської свині з густою вовною та ніжним м’ясом, її часто називають «мармуровою свининою»).
Що смачного у Вінницькій області
Не всі старовинні рецепти Поділля збереглися до наших днів. Але страви монастирської кухні можна знайти. Якщо поїдете до Лядівського скельного монастиря до с. Лядове Могилів-Подільського району, ченці запропонують трапезу із сирів, олії та ковбаси за самобутньою рецептурою.
Радимо заїхати та до ресторану «Старий ДЗОТ» розташований у с. Серебрія, передмістя Могилів-Подільського. Розташований він на руїнах оборонної споруди часів Другої світової війни. Оскільки ці місця межують із Молдовою, то й на кухні представлені молдавські страви. Спробуйте мамалигу, вона готується тут по-особливому. Якщо залишиться місце у шлунку, то сміливо замовляйте салат із морепродуктами, телятину з апельсинами.
Ресторан знаходиться на височині, з його терас відкривається чудовий краєвид на річку Дністер та околиці.
У Жмеринці знаходиться равликова ферма «Равликова долина», її господиня Валентина проведе екскурсію, де ви дізнаєтеся про життя равлика з самого початку, починаючи від народження ікринки. Навіть побачите справжні змагання молюсків — равликові перегони. І, звичайно, спробуєте смачні, але незвичні для нас делікатеси: гратен, запечені равлики під різними соусами, мариновані равлики зі спеціями, бутерброди з ікрою.
Світлана Брага. Фото автора