Осінь – час підготовки ягідних чагарників до зими. Щоб зібрати більше стиглих ягід наступного літа, потрібно встигнути все зробити до перших заморозків.
Стрижемо смородину
Як тільки з чагарнику осипалось листя, починайте обрізати сухі та хворі гілки. Не забудьте прорідити густі місця для кращого доступу сонячного світла навесні. Свіжі зрізи обов’язково обробіть розчином мідного купоросу (1 ч.л. на 1 л води) і садовим варом. Особливу увагу зверніть на основу куща, заберіть усі пеньки від зрізаних гілок, так ви відкриєте доступ повітрю й створите незатишне середовище для мікробів та шкідників.
Старі гілки з темнішою корою теж видаліть.
Згодом вони виснажуються, ягоди на них стають дрібними. Адже найбільше врожаю зазвичай збирають із 6-10 молодих сильних гілок. Після чищення кущі підгорніть – це створить умови для приросту нових гілок від коріння.
Обрізаємо малину
Малинники треба чистити по кілька разів за сезон, тоді ягоди будуть великими та смачними. Паростки, що розрослися, затіняють один одного і віднімають поживні речовини у плодоносних гілок. Під ніж йдуть тонкі, старі плодоносні і дрібні нерозвинені гілки. Молоді краще прибирати за допомогою лопати, вирубуючи їх із корінням на глибині 10 см, при цьому намагаючись не пошкодити кореневу систему основного куща.
Цікаво, що внесення азотних добрив восени значно скорочує кількість прикореневих пагонів.
Основний урожай малини з’являється на дворічних стеблах, тому залишають 6-8 рівних і товстих молодих пагонів, укоротив на 15-20 см – їх висота повинна дорівнювати приблизно 1,5 м. Один раз на два роки в грунт малинника вноситься осіннє підживлення (100 г золи та 6 кг перегною).
Але тільки в тому випадку, якщо вони не були використані як мульча.
Очищаємо аґрус
Обрізання цього чагарника проводять щороку. Якщо цього не робити, вже до третього року кущі будуть дуже густими, а ягоди поганої якості. Очищені кущі легше вилікувати від шкідників.
Видалення підлягають гілки старше 10 років, що вже почорніли від часу.
На місці з часом утворюються нові пагони, здатні замінити старі. Найбільш робочі гілки на кущі – п’яти-семирічні та розгалуження перших трьох порядків. Верхівки пагонів, що плодоносять, обрізають тільки в тому випадку, коли на них починають рости дрібні ягоди. Видаляють і ті пагони, які досить низькі чи ростуть далеко від куща.
З обрізаних товстих пагонів (8 мм і більше) активно витікає сік, тому після зчищення їх змащують садовим варом.
Приборкуємо ожину
Ожина — чагарник із дворічним циклом плодоношення. Перше літо відростають і визрівають зелені батоги, а наступної весни вони цвітуть і приносять урожай. Після чого ці гілки потрібно обрізати, а молоді підв’язати до шпалер.
Щоб ожина добре плодоносила, потрібно зрізати її верхівки – після цього вона пустить бічні пагони.
Їх зачищають навесні, залишаючи 30-35см. Середня рослина повноцінно забезпечує поживними речовинами 6-8 плодоносних пагонів. На зиму залишають до 10 пагонів з огляду на те, що не всі вони зможуть пережити зиму.
Інструменти
Секатор або садова пилка повинні бути справними і добре заточеними. Досвідчені садівники не радять користуватися звичайною ножівкою. Це незручний інструмент, яким часто можна зрізати зайве. Разом з віджилими своє під ніж потрапляють здорові гілки, що дають ягоди. Намагайтеся робити рівні і чисті зрізи, які менше інфікуються і швидко гояться.
На сьогодні садівники мають дуже зручний інструмент — секатор з храповим механізмом. З його допомогою можна зрізати навіть товсті гілки кущів.
Знімаємо старі листочки
З ягідних чагарників обов’язково потрібно видалити сухе листя. Для цього надягніть на руку рукавичку і, злегка затиснувши рукою пагін, проведіть по ньому знизу вгору, знімаючи листя. Якщо робити це у зворотному напрямку, можна зірвати з гілки бруньки. Листя, яке не вдалося зняти рукою, зріжте секатором. Все, що залишилося на землі, зберіть у купу і обов’язково спаліть – для знищення паразитів і хвороботворних мікробів, що сидять на пагонах.