Чорнобривцями можна не лише милуватися, а й лікуватися. А також використовувати їх у кулінарії. Наша читачка Галина Дорошенко розповіла як використовує чорнобривці у домашньому господарстві та для лікування.
У мене на дачі ростуть чорнобривці. Вони не тільки радують око своїм цвітінням, а й допомагають у кулінарії та лікуванні.
Чорнобривці дуже корисні, тому що містять ефірну олію, бета-каротин, вітаміни С, Р і Е. У страви я часто додаю свіжі або сушені пелюстки або цілі суцвіття. А також використовую їх як прянощі при консервуванні овочів. Але пам’ятайте, що у кулінарії можна використовувати лише чорнобривці із золотисто-жовтими квітками!
Коричнево-червоні та лимонні в їжу не вживаються.
З лікувальною метою я використовую сік і настій квіткових кошиків. Настій суцвіть чорнобривців надає на організм сечогінну та потогінну дії.
Рецепт
- Для приготування настою візьміть 1 ст.л квіткових кошиків чорнобривців.
- Залийте 1 л окропу та дайте настоятися 30 хвилин.
- Приймати по 2 ст. 3-4 рази у день.
Якщо вас вкусила бджола чи оса, вам також допоможуть чорнобривці.Точніше, свіжий сік цих квітів.
Галина Дорошенко, смт Вишневе, Київська обл.