Slider страва з історією

Піца – свято для всіх

Пицца –праздник для всех

Піца – одна з найпопулярніших страв у світі. Вона має навіть своє свято – Міжнародний день піци, який відзначають 9 лютого. Приєднуйтесь і ви. Як святкуватимемо? Звичайно, скуштуємо піцу!

Але для початку дізнаємося, як з’явилася ця страва у вигляді круглого відкритого коржика, покритого помідорами та розплавленим сиром.

Звідки взялася піца

Піца вважається італійським винаходом. Хоча схожі страви (страви, викладені на скибках хліба) були ще у давніх греків та римлян.

Коли ж до Європи в 1522 завезли помідори, які раніше вважалися отруйними, в Неаполі створили прообраз італійської піци.

А в XVII столітті з’явились і піцайоло — люди, які готували піцу для селян. Якось король Фердинанд I, інкогніто гуляючи Неаполем, зголоднів і вперше скуштував піцу. Він був захоплений її смаком і спробував запровадити страву на королівську кухню, але невдало.

Дружина короля була категорично проти їжі простолюдинів.

пицца Маргарита
Коли в Європу в 1522 завезли помідори, які раніше вважалися отруйними, в Неаполі створили прообраз італійської піци

Чому піцу назвали Маргарита

Король Фердинанд II теж любив піцу і, вирішивши ушляхетнити її, скликав придворних кухарів на таємну нараду.

Головна проблема в тому, що тісто для піци місили ногами, а для королівської страви це було неприйнятно!

Також потрібен був інструмент для вживання піци, щоб не забруднити благородні пальчики. Завдання були успішно вирішені на день народження королеви.Тісто тепер збивалося бронзовою маточкою, а для поїдання піци пропонувалася чотиризуба вилка.

І ось у день тридцятиріччя Маргарити Савойської на святковий стіл поставили диво-піцу, якій і було надано ім’я королеви.

З цього дня піца «Маргарита» стала найпопулярнішою стравою серед знаті й не тільки.

пицца Маргарита на доске
Спочатку Маргарита Савойська була проти їжі простолюдинів, але потім її ім’ям назвали піцу

Крокуючи планетою

У XIX столітті піца потрапила до Америки. Першу піцерію відкрив у 1905 році у Нью-Йорку італійський емігрант Дженнаро Ломбарді. Після Другої світової війни у ​​США та Європі з’явилися розвинені мережі піцерій, більшість з яких пропонувала безкоштовне доставлення піци на вказану адресу.

Першу кошерну піцу вдалося приготувати ізраїльській мережі Піца метр для Песаха.

Японський варіант піци («окономіяки») являє собою смажений коржик з морепродуктами та овочами, змащену спеціальним соусом і посипану зверху сушеною стружкою тунця.

пиццу режут специальным ножом
Для піци винайшли нові прилади, наприклад ніж для її розрізання

Цікаві факти

  1. У всьому світі за добу з’їдається понад 500 мільйонів піц.
  2. Першою продавати піцу онлайн почала мережа Pizza Hut у Південній Каліфорнії у 1994 році.
  3. Середньостатистичний італієць на рік з’їдає 20 кг піци, американець – 13 кг, а неаполітанець – 48 кг.
  4. На найбільшу піцу у світі (діаметром 37,4 м) пішло 4500 кг борошна, 1800 кг сиру та 900 кг універсального італійського соусу – пасати. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, її зробили в одному з гіпермаркетів Йоганнесбурга 8 грудня 1990 року.
  5. Рішення, як зменшити калорійність піци на 30% без зміни смакових якостей, було знайдено на симпозіумі у Падуї у 2013 році. Дієтологи запропонували робити піцу-лайт із борошна легких круп та бобових. Але любителі справжньої неаполітанської піци залишилися непохитними.
  6. За 32 секунди зробив і випік три піци англійський піцайоло Палі Грейвал. Він став переможцем у змаганнях на найшвидшому піцайоло, які проводились у червні 2014 року у Лас-Вегасі.
  7. Для любителів італійського коржика була випущена ціла косметична лінія із запахом піци.
шеф повар готовит пиццу в печи
Справжня італійська піца має готуватися на вугіллі в печі

Дотримуючись традицій

У 2004 році в газеті італійського уряду було опубліковано рецепт справжньої неаполітанської піци:

  • Вона має бути з тонкою скоринкою.
  • При готуванні використовується тільки сир моцарела та особливі сорти помідорів.
  • Як добавки застосовуються лише базилік, оливкова олія, материнка та часник.
  • Готується піца на вугіллі в печі з постійною температурою 485 ° C – піца там випікається за дві хвилини.
  • Якщо одне з цих правил порушено, то продукт не є справжньою італійською пацею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *