Піца – одна з найпопулярніших страв у світі. Вона має навіть своє свято – Міжнародний день піци, який відзначають 9 лютого. Приєднуйтесь і ви. Як святкуватимемо? Звичайно, скуштуємо піцу!
Але для початку дізнаємося, як з’явилася ця страва у вигляді круглого відкритого коржика, покритого помідорами та розплавленим сиром.
Звідки взялася піца
Піца вважається італійським винаходом. Хоча схожі страви (страви, викладені на скибках хліба) були ще у давніх греків та римлян.
Коли ж до Європи в 1522 завезли помідори, які раніше вважалися отруйними, в Неаполі створили прообраз італійської піци.
А в XVII столітті з’явились і піцайоло — люди, які готували піцу для селян. Якось король Фердинанд I, інкогніто гуляючи Неаполем, зголоднів і вперше скуштував піцу. Він був захоплений її смаком і спробував запровадити страву на королівську кухню, але невдало.
Дружина короля була категорично проти їжі простолюдинів.

Чому піцу назвали Маргарита
Король Фердинанд II теж любив піцу і, вирішивши ушляхетнити її, скликав придворних кухарів на таємну нараду.
Головна проблема в тому, що тісто для піци місили ногами, а для королівської страви це було неприйнятно!
Також потрібен був інструмент для вживання піци, щоб не забруднити благородні пальчики. Завдання були успішно вирішені на день народження королеви.Тісто тепер збивалося бронзовою маточкою, а для поїдання піци пропонувалася чотиризуба вилка.
І ось у день тридцятиріччя Маргарити Савойської на святковий стіл поставили диво-піцу, якій і було надано ім’я королеви.
З цього дня піца «Маргарита» стала найпопулярнішою стравою серед знаті й не тільки.

Крокуючи планетою
У XIX столітті піца потрапила до Америки. Першу піцерію відкрив у 1905 році у Нью-Йорку італійський емігрант Дженнаро Ломбарді. Після Другої світової війни у США та Європі з’явилися розвинені мережі піцерій, більшість з яких пропонувала безкоштовне доставлення піци на вказану адресу.
Першу кошерну піцу вдалося приготувати ізраїльській мережі Піца метр для Песаха.
Японський варіант піци («окономіяки») являє собою смажений коржик з морепродуктами та овочами, змащену спеціальним соусом і посипану зверху сушеною стружкою тунця.

Цікаві факти
- У всьому світі за добу з’їдається понад 500 мільйонів піц.
- Першою продавати піцу онлайн почала мережа Pizza Hut у Південній Каліфорнії у 1994 році.
- Середньостатистичний італієць на рік з’їдає 20 кг піци, американець – 13 кг, а неаполітанець – 48 кг.
- На найбільшу піцу у світі (діаметром 37,4 м) пішло 4500 кг борошна, 1800 кг сиру та 900 кг універсального італійського соусу – пасати. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, її зробили в одному з гіпермаркетів Йоганнесбурга 8 грудня 1990 року.
- Рішення, як зменшити калорійність піци на 30% без зміни смакових якостей, було знайдено на симпозіумі у Падуї у 2013 році. Дієтологи запропонували робити піцу-лайт із борошна легких круп та бобових. Але любителі справжньої неаполітанської піци залишилися непохитними.
- За 32 секунди зробив і випік три піци англійський піцайоло Палі Грейвал. Він став переможцем у змаганнях на найшвидшому піцайоло, які проводились у червні 2014 року у Лас-Вегасі.
- Для любителів італійського коржика була випущена ціла косметична лінія із запахом піци.

Дотримуючись традицій
У 2004 році в газеті італійського уряду було опубліковано рецепт справжньої неаполітанської піци:
- Вона має бути з тонкою скоринкою.
- При готуванні використовується тільки сир моцарела та особливі сорти помідорів.
- Як добавки застосовуються лише базилік, оливкова олія, материнка та часник.
- Готується піца на вугіллі в печі з постійною температурою 485 ° C – піца там випікається за дві хвилини.
- Якщо одне з цих правил порушено, то продукт не є справжньою італійською пацею.