У пост голодним не залишишся — стільки ж існує смачних, корисних і поживних вегетаріанських страв! І навіть святкових, одним із яких — ошатним квасолевим салатом «Світлофор» — з нами поділилася читачка Олена Гомель із Ясинуватої.
Я спеціально чекала настання Великого посту, раніше не надсилала листа зі своїм рецептом. А зараз уже можна.
У моєї мами день народження 25 березня — найчастіше на нього припадає піст. Вся наша родина дуже любить гостей, веселе спілкування, посиденьки та різні свята. І звісно, всі численні родичі та друзі щороку приходять привітати мою матусю (до речі, цього року у неї ювілей — 60 років!) — як тут обійтись без святкового столу?
І, всупереч посту, ми все одно відзначаємо, але скромно, без фанатизму та без спиртного, а на стіл ставимо пісні страви. І компот. Щодо цього бабуся навіть радилася з батюшкою в церкві, і він сказав, що не забороняється скромно і тверезо відсвяткувати день народження близької людини.
Їх можна готувати не лише під час посту, а й просто для здорового харчування, адже вони не містять жирів, цукру, холестерину та інших шкідливих складових.
Загалом, пропоную почати з чудового різноколірного салату з квасолею. Ми називаємо його «Світлофор»! Приємного для всіх апетиту!
Складові
Склянка червоної квасолі, склянка консервованої кукурудзи, 1 червона цибулина, 1 пучок петрушки, 1 болгарський перець, жменя житніх сухариків, 2 ст.л оливкової олії, 2 ст.л лимонного соку, 1 ч.л гірчиці, 1 ч.л оцту, сіль, перець
Приготування
- Квасолю відваріть, промийте.
- Перець наріжте широкими смужками, кукурудзу відкиньте на друшляк, подрібніть зелень.
- Цибулю поріжте півкільцями й збризкайте оцтом, розведеним в 1 ст. води.
- Оливкову олію змішайте з гірчицею, тонким струмком при постійному помішуванні влийте лимонний сік.
- З’єднайте кукурудзу, квасолю, перець, цибулю, зелень.
- Додайте соус і акуратно перемішайте.
- Посоліть і поперчіть до смаку.
- Викладіть на блюдо і посипте житніми сухариками.
Як приготувати сухарики
Щоб приготувати житні сухарики для салату “Світлофор” вдома, а не купувати в магазині вам знадобиться: 300 житнього хліба (типу бородинського), 3 ст.л олії, 1 ч.л солі, щіпка хмелі-сунелі, щіпка каррі, 4 зубчики часнику.
Хліб наріжте кубиками, часник подрібніть. Олію, спеції, сіль, часник добре перемішайте із хлібом. Він повинен просочитися олією. Викладіть на лист, застелений пекарським папером, і поставте в духовку на 40 хвилин при 150 °C. Потім перекладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію. Готово!
Господині на замітку
Для сухариків із білого хліба чи батону рослинна олія не знадобиться — лише сіль та спеції. Річ у тому, що батон, як губка, вбирає олію і стає занадто жирним. Чорний хліб більш пористий і вбирає менше.