Усі знають, що надмірне вживання солі шкідливе, тому зведіть її кількість у раціоні до мінімуму. Проте, багатьом несолона їжа з незвички здасться прісною. Смачній її допоможуть зробити натуральні замінники солі – спеції та прянощі.
Вони додадуть стравам аромату і «замаскують» відсутність цієї спеції.
Готувати смачні страви допоможуть пряні трави: базилік, шавлія, орегано, майоран, чебрець, розмарин, чабер, коріандр, кмин, естрагон, фенхель, кумін (зіра).
Вони додадуть стравам повноцінного смаку, і відсутність солі стане практично непомітною.
1.Смак Італії
Змішайте в рівних пропорціях середземноморські трави: базилік, орегано, майоран, чебрець, чорний, білий і мелений перець. Використовуйте для супів та гарячих овочевих, м’ясних та рибних страв.
2.Прованські трави
Візьміть у рівних пропорціях або на смак базилік, м’яту, шавлію, чебрець, чабер, орегано, майоран. Застосовуйте як приправу до бульйонів, супів, соусів, салатів, а також додайте в м’ясний фарш, тушковане м’ясо та страви з картоплі та субпродуктів.
3.Китайські «5 спецій»
Ця приправа підходить для будь-яких страв із м’яса, птиці, риби, овочів. Для її приготування добре подрібніть у кавомолці 2 ч.л порошку імбиру, 1 ч. л кориці, 10 бутончиків гвоздики, 30 горошин запашного перцю, 1/2 ч.л анісу.
4.Гостра «азіатка»
1 ч. л зіри (куміну), 2 ст.л меленої паприки, 1 ч.л меленого червоного гострого перцю, 1 ст. гранульованого часнику, 1 ст.л меленої куркуми, 1 ст.л порошку імбиру.
5.Часниковий соус
3 зубчики часнику, 2 склянки волоських горіхів, 100-150 мл олії, 3 ст.л лимонного соку.
Приготування
- Розітріть часник з горіхами.
- У масу додайте масло, не перестаючи перемішувати до тих пір, поки консистенція не стане подібною пюре.
- Потім влийте сік лимона та ретельно перемішайте.
- Насичений смак цього соусу зможе зробити пікантним найпростішу страву.
6.Кунжутний салат
Салати зі свіжих овочів чи зелені також можна готувати без солі.
Приправте їх кунжутним насінням – вони змінюють смак страви, і відсутність солі стає непомітною. До того ж у цих зернятках багато корисного кальцію.
Краще використовувати чорний кунжут, він має більш виражений смак.
Для заправки зеленого салату можна зробити соус із 1 ч.л меду, 2 ст.л бальзамічного оцту або лимонного соку та 2 ст.л оливкової олії.