Капусту вживають у сирому, вареному, смаженому, квашеному та інших видах. З неї часто роблять салати, супи, борщі та різноманітні другі страви. Вибирайте із сімки рецептів і готуйте страви з капусти, якими ви зможете порадувати свою родину та гостей.
Відварена капуста
У такому вигляді вона не лише смачна, а й дуже корисна (особливо приготовлена на пару).
- Розріжтекапусту на чотири частини, видаливши качан, і відваріть у підсоленій воді.
- Відкиньте капусту на друшляк. Після цього наріжте квадратиками або великою локшиною.
- Заправте олією або улюбленим соусом – пальчики оближеш!
Тушкована капуста
- Нашатковану свіжу капусту покладіть в каструлю, додайте воду або бульйон, трохи оцту, лавровий лист, перець горошком і тушкуйте під кришкою.
- Спочатку на сильному вогні, а потім, зменшіть його і готуйте капусту до готовності.
- Приблизно через 30 хвилин покладіть пасеровану цибулю та томатне пюре.
- За кілька хвилин до кінця тушіння додайте за смаком сіль та цукор.
- Також можна тушкувати і квашену капусту, але без додавання оцту.
Смажена капуста
- Капусту грубо наріжте і на 5-10 хвилин покладіть у киплячу підсолену воду.
- Потім відкиньте на друшляк і дайте стекти воді. Смажте капусту на добре розігрітій з олією сковороді.
- Перед закінченням смаження можна додати мелені сухарі, посолити, поперчити. Подавайте, полив страву вершковим маслом.
Запечена капуста
- Наріжте капусту соломкою, відваріть до м’якості, відкиньте на друшляк, дайте стекти воді і злегка відіжміть.
- Покладіть на змащену жиром сковороду, залийте невеликою кількістю молока, трохи посипте тертим сиром, цукром, корицею та запікайте.
Фарширована капуста
Существует множество способов фаршировки этого овоща, самым популярным из которых являются голубцы. Но мы расскажем, как можно нафаршировать головку капусты овощами целиком. Это блюдо из капусты не только вкусное, но и оригинальное.
- Вырежьте кочерыжку и сварите кочан до полуготовности.
- После этого листья аккуратно отогните от основания и переложите каждый лист мясным или овощным фаршем из лука, морковки и других овощей на ваш вкус.
- Положите фаршированную капусту в форму.
- Полейте соусом, для которого томатную пасту и сметану смешайте в равных пропорциях, посолите и запекайте до готовности.
- При подаче нарежьте на порции и снова полейте соусом.
Квашена капуста
- Для квашення капусти найкраще підходить дерев’яна діжка або емальована каструля, велика кам’яна сіль (1 ст.л. на 1 кг капусти).
- Шинкувати її потрібно тонко, але не надто, інакше капуста вийде надто м’якою.
- Майже завжди додається морква, яка робить закуску хрумкою та ароматною.
- З прянощів у капусту кладуть запашний та чорний перець, кмин, насіння кропу, гвоздику, гострі свіжі перчики.
Маринована капуста
Це одна з найпопулярніших страв із капусти.
- Для приготування маринаду для 1 кг капусти беріть 1 склянку оцту і цукру, 3 склянки води, трохи перцю, 3 лаврові листки.
- Все це прокип’ятіть та охолодіть. Капусту дрібно нашаткуйте, злегка перетріть із сіллю (1 ст.л. на 1 кг), відіжміть, перекладіть у банку, залийте охолодженим маринадом і накрийте.
- Через 5-6 днів маринована капуста буде готова.