Щоб у вашому кошику були тільки смачні та безпечні гриби, прислухайтеся до наших порад. У багатьох їстівних грибів є «двійники», тому, вирушаючи в ліс, потрібно точно знати, що можна класти в кошик, а що навіть не чіпати.
Синя отрута
Улюблений багатьма білий гриб має білий або бежевий капелюшок, а у неїстівного двійника він червоний або рожевий. Якщо розламати капелюшок, то у хибного білого він потемніє, а у їстівного колір на розломі не зміниться. Один із поширених двійників білого — жовчний чи гірчак. Він не смертельно отруйний, але якщо потрапить у страву, то порція гіркоти гарантована.
А ось сатанинський або чортів гриб на зрізі повільно синіє і є справді отруйним.
Поганка у «стаканчику»
Кожен любитель тихого полювання має знати, як виглядає найнебезпечніший гриб — біла поганка. Він примітний тим, що на основі ніжки має “стаканчик”. Щоб вичислити цей небезпечний гриб, потрібно акуратно вийняти його із землі і придивитися до нього. Капелюшок цього отруйного гриба, як правило, блідо-зеленого або жовтуватого кольору, причому середина зазвичай темніша за краї.
До речі, поганку можна сплутати з сироїжкою та печерицею. Але від печериці її відрізняє «горщик», що є біля основи ніжки, і зелений колір, а у сироїжок немає «спіднички».
Золоте правило грибника: незнайомий гриб не бери!
Опеньки несправжні
Також часто зустрічаються «хибні» опеньки – їх можна відрізнити по оливковому відливу. Опеньки їстівні завжди коричневого кольору. Шлунковий розлад опеньки-двійники викликають лише в тому випадку, якщо вони погано проварені або просмажені. Не варто збирати гриби із пліснявою і потім зчищати її ножем. Цвіль – це теж гриб, який паразитує на тілі іншого гриба.
Якщо вона потрапить у їжу, можуть виникнути проблеми зі шлунком.
Важливо!
Їстівними грибами також можна отруїтися, якщо вони старі, довго пролежали або були зібрані в екологічно забрудненому районі. У старих і лежачих грибах починається процес розкладання і з’являються отруйні продукти розпаду білків, а гриби, зібрані на хімічно забрудненому ґрунті, втягують небезпечні речовини.
Тому варто обминати старі, трухляві гриби. Небажано також збирати гриби біля трас, звалищ, поблизу цвинтарів, заводів та очисних споруд.
Коли збирати
Виходити на «тихе полювання» потрібно рано-вранці, бажано годині о шостій, у крайньому разі — сьомій.
Найсприятливіша погода для появи грибів – теплий дощ і сонце напередодні збору.
Для грибів ідеально підійдуть кошики з вербових лозин або з берести. У целофанових мішках і відрах вони швидко псуються через відсутність повітрообміну.
Правила готування
Обробляти гриби потрібно якнайшвидше, поки вони свіжі. Їх необхідно ретельно очистити, нарізати для сушіння, підготувати для консервування або смаження, тушіння та варення. Очищені та порізані свіжі гриби можна зберігати в холодильнику, але з умовою, що їх приготуйте та з’їсте відразу, як тільки виймете з камери.
- Перед приготуванням кожен гриб потрібно очистити від землі та листя і покласти в місткість із чистою водою.
- Промити у цій воді, злити її та промити ще раз під проточною водою. Залити та поставити гриби на вогонь.
- Білі гриби варяться 35-40 хвилин, при варінні необхідно регулярно знімати піну.
- Опеньки потрібно варити максимум 1 годину. Після закипання утворюється піна – потрібно змінити воду та варити у новій воді від 40 хвилин до години.
- Свіжі маслюки доводять до кипіння в одній воді, потім у свіжій підсоленій варять 30-35 хвилин.
- Свіжі печериці варять 5 хвилин.
- Тільки після того, як ви проварили гриби до повної готовності, можете їх смажити, маринувати тощо.
Виходити на «тихе полювання» потрібно рано-вранці
Компетентно
Борис Шейман, токсиколог
— Хочу застерегти, що срібна ложка чи цибуля не допоможуть визначити, чи перед вами їстівний гриб, чи ні. Ще один міф, який необхідно розвінчати, — що при отруєнні грибами нібито допомагає алкоголь. Навпаки, при більшості отруєнь, включаючи й грибні токсини, він лише посилює перебіг хвороби.
І якщо в кошик грибника потрапила бліда поганка, треба викинути усі гриби.
При отруєнні чи підозрі на отруєння грибами потрібно відразу промити шлунок і звернеться до лікаря. Дуже важливо, щоб по медичну допомогу звернулися всі, хто пробував гриби, а не лише ті, кому стало погано, оскільки термін прояву симптомів отруєння — від шести годин до двох діб. Бувало, що одного члена сім’ї врятували, а того, хто звернувся по допомогу пізніше, — ні.
Ірина Бойко