Напевно, немає жодного православного вірянина, який не звертався з молитвою до святого Пантелеймона Цілителя, просячи вилікувати його самого чи близьких людей. Але крім молитов у День пам’яті святого, що відзначається 9 серпня, дотримуються певних традицій.
Цілюща сила
Цей день має кілька народних назв: Пантелеймон Цілитель, Палій, Микола Качанов, Кочанний, Капустник.
У цей день усі вирушали на пошуки лікарських трав і квітів — за повір’ям, у цей день рослини мають особливу цілющу силу. Знахарі при збиранні трав використовували спеціальні обряди і змови. В Україні збирали чебрець, дуже затребуваний у народній медицині, — знахарки готували з нього, а ще з інших квітів цілюще зілля.
Вважалося, що народжені в цей день люди мають здібності лікарів і цілителів, добре знаються на травах.
Відкриття чудового кореня
За переказами, саме Пантелеймон знайшов корінь валеріани. Пізно вночі він пішов у ліс по трави, на одній галявині побачив сяйво, що виходило з землі, вирішив розкопати і подивитися, що ж там таке. Це були коріння валеріани. Що довше він копав, то легше ставало на душі й у всьому тілі.
Набравши повну сумку, юнак відчув радість і щастя. Він одразу вирішив поділитися ліками з простими людьми, пішов селами, роздаючи хворим цілющі коріння і примовляючи: «Будь сильним, будь здоровим — valere!». І люди набували сили.
Щоб не було пожежі
У народі свято святого Пантелеймона ще називається Палій. Цього дня заборонялося працювати в полі, особливо возити сіно. Тих людей, які ослухалися чекало покарання у вигляді страшної грози, яка могла спалити будинок та все село. За старих часів казали: «Хто на Палія працює, у того гроза спалить хліб» і «На Пантелеймона гріх возити хліб і сіно — Пантелеймон спалить».
Щоб згасити пожежу, треба було обійти тричі навколо будинку тримаючи в руках ікону святого.
Капустяне частування
В цей час на городах виростає капуста, тому було прийнято зрізати перший качан і пекти пироги, якими пригощали не тільки родичів, а й мандрівників, жебраків, дітлахів, що проходять повз.
Рецепт старовинного капустяного пирога
Тісто
У миску налийте 3 склянки теплої води, розведіть у ній 100 г живих дріжджів, додайте 1 ст.л. солі і, помішуючи, повільно засипте борошно, поки тісто не стане по консистенції як сметана.
Накрийте рушником та поставте в тепле місце на півгодини. За цей час зробіть начинку.
Тушкована капуста з цибулею та томатами
Дрібно наріжте половину капусти, почніть тушкувати в невеликій кількості води, наріжте помідори (зніміть шкірки), додайте в капусту, протушкуйте все до напівготовності.
Пасеруйте цибулю до золотистого кольору, все перемішайте і посоліть. Начинка з помідорами виходить соковитою, такий пиріг можна робити відкритим.
Приготування
- У тісто додайте 1/2 склянки олії. Підсипте муки (всього її потрібно 8 склянок).
- Покладіть тісто і розділіть на дві нерівні частини.
- Більшу частину тіста розкатайте і покладіть на змащене деко, рівномірно розподіліть начинку, накрийте другою частиною і защипніть краї знизу нагору, зробіть кілька проколів вилкою і відправте в духовку.
- Випікайте пів години за температури 180°С.
- Капустяний пиріг готовий!
Настя Іванцова