Майже 40 років тому на вулиці Богдана Хмельницького, 3 А у Києві відкрилося незвичайне вікно, до якого одразу вишикувалася черга. Так в Україні з’явився перший фастфуд – «Київська перепічка», яка перетворилася на справжній бренд міста.
Зараз «Київська перепічка» стала 45-ю мініскульптурою проєкту «Шукай!»
Я не могла пропустити цю подію і вирушила до відомого вікна на Богдана Хмельницького. Інтригував також факт, що скульптуру було заявлено як теплу.
Не знаю, як це працює (чула, що завдяки вбудованому нагрівнику), але вона справді тепла. Перевірено!
Звісно, я не втрималася і покуштувала перепічку. За всі ці роки біля «вікна» майже нічого не змінилося — ті ж черги й ті ж смаки в тісті. Щоправда, ціна цієї легендарної страви зросла з 22 радянських копійок до 45 гривень. Мені здалося, що тесту побільшало, а сосиска зменшилася. Але, можливо, це просто ностальгія за колишніми часами.
Для багатьох перепічка – це фастфуд, який асоціюється зі студентством.
«Як смакувала та перепічка! Все, що забороняли батьки – смажене тісто, сосиска – ммм…», – згадує Жанна.
Людмила, наприклад, каже: «Ми виходили на перерву й купували в найближчому кіоску пиріжки, а не це. Ніхто про перепічку не чув. Але зараз бренд так розкрутили, що коли кажеш: “ні, ніколи не було нічого легендарного”, не вірять. Зате про морозиво на Хрещатику, яке продається вже 50 років, ніхто не знає, бо руки піарників не дотяглися».
Багато корінних киян згадують, як у студентстві на Хрещатику заходили в магазин, де продавали гарячі бублики та молоко.
Також пам’ятають про кілька точок з морозивом і про комплексні обіди в ресторані «Метро» за 1 рубль. І про заклад «Здоровенькі були», якій пропонував безліміт салатів за 10 грн…
Але того, чим кияни смакували в ті часи, вже давно нема. А перепічка є!
І, хто б що не казав, але це один із найдемократичніших і популярніших закладів вуличної їжі (ви ж пам’ятаєте, що шаурму дешевше 100 грн не знайти!).
Особисто для мене найяскравіший спогад пов’язаний із квітнем 2022 року, коли Київщину повністю звільнили від російської окупації. Київ ще був безлюдним, Хрещатик напівпорожній, майже всі заклади закриті. Але «Київська перепічка» працювала! І тоді вона здалася мені найсмачнішою!
Світлана Борисова. Фото автора та зі сторінки проєкту “Шукай” в ФБ