Народні рецепти з гарбуза початку XX століття надані етнографом Оленою Громовою. Вони були записані під час науково-дослідних експедицій до Івано-Франківської та Черкаської областей.
Гарбузовий куліш
Інгредієнти
500 г гарбуза, 2 склянки води, 2 ст. вершкового масла, 1 ст.л цукру, сіль, зелень (кріп, петрушка).
Приготування
- Очистіть гарбуз від шкірки, поріжте на невеликі шматочки та залийте окропом.
- Через 20 хвилин злийте воду та додайте 1 ст.л вершкового масла, 1/2 ст.л цукру, сіль до смаку.
- Додайте води так, щоб вона прикрила гарбуз, і поставте каструлю на вогонь.
- Коли гарбуз звариться, процідіть його та додайте ще 1 ст.л вершкового масла та 1/2 ст.л цукру.
- Трохи наріжте зелені, всипте 50 г борошна і поставте тушкувати на вогонь до повної готовності.
Гарбузовий куліш готовий! Його подають із сметаною.
Квашені яблука в гарбузі
Інгредієнти
2-4 кг гарбуза, 4-5 кг яблук, цукор, сіль.
Приготування
- Почистіть від шкірки гарбуз, поріжте його на дрібні шматочки, залийте водою (600-700 мл) і варіть 15-20 хвилин.
- Готовий гарбуз протріть через сито, додайте 2 ст. цукру та 1 ст.л солі.
- На дно емальованого відра або каструлі викладіть гарбуз, потім шар яблук (сніговий кальвін), і знову перекладіть яблука гарбузовим пюре.
- Потім знову викладайте яблука і так шар за шаром.
- Зверху на останній шар гарбуза покладіть тарілку і придавіть її пресом.
- За тиждень квашені яблука у гарбузі готові! Вони зберігаються у відрі протягом року.