Цей помаранчевий м’ячик, що нагадує в зимовий мороз про тепле літнє сонце, як і всі представники цитрусових, багатий на вітамін С, не містить нітратів і може зберігатися довгий час, не втрачаючи корисних властивостей. Але це далеко не всі переваги мандарину.
Чудо-ліки
Мандарини використовуються у профілактиці та лікуванні найрізноманітніших захворювань. Так, з’їдаючи кілька цитрусових за святковим столом, ви допоможете печінці розщеплювати токсини та знизите ризик утворення шкідливого холестерину в крові.
Якщо ж ви хочете покращити перетравлення їжі і вберегтися від здуття живота, випийте перед їдою відвар із кірки мандарину: залийте жменьку літром окропу, поваріть п’ять хвилин, охолодіть, процідіть і додайте мед або цукор на свій смак.
А якщо вас долає кашель, частіше балуйте себе мандаринами та мандариновим соком.
У них міститься речовина синефрин, яка сприяє очищенню легень та бронхів від слизу та мокротиння.
Їсти чи не їсти?
Деякі любителі мандаринок перед тим як ласувати ними знімають білу сіточку між часточками. Не варто цього робити, адже в ній містяться корисні речовини глюкозиди, що зміцнюють стінки судин. А ось кісточки намагайтеся не ковтати: у них є отруйна синильна кислота.
Звичайно, не варто дуже хвилюватися, якщо проковтне кілька, але не захоплюйтеся. Краще виростіть із них деревце, яке прикрасить ваш інтер’єр.
Що стосується мандаринового соку, то його корисно не тільки пити, а й пару разів на день втирати в місця, уражені грибком (шкіру, нігті) – так можна швидко позбутися хвороби.
Худоба від природи
Японські вчені з’ясували, що регулярне поїдання мандаринів перешкоджає накопиченню жиру та допомагає позбавитись зайвих кілограмів. Фахівці провели експеримент: розділили добровольців на дві групи та посадили їх на однакову дієту, яка відрізнялася лише тим, що одним до щоденного раціону була додана склянка мандаринового соку, а іншим — ні. Через три місяці вчені виміряли вагу та обсяги піддослідних.
З’ясувалося, що ті, хто пив сік, схудли більше!
Корисний лимонад
Очистіть від шкірки та подрібніть у блендері до однорідної маси 3-4 мандарини середніх розмірів. Влийте 500 мл води, додайте 5 ст. л цукру, розмішайте і прикрасьте листочком м’яти – корисний напій готовий!
Цікаво
— У Стародавньому Китаї, звідки родом цей цитрус, він вважався рідкістю, і смакувати соковиті плоди могли лише найбагатші та найзнатніші люди — мандарини. Звідси одна з версій походження його назви. Інша — від іспанського слова mandarino, яке перекладається «легко очищатися».
Рецепти краси
При сухій шкірі
Дрібно наріжте один очищений мандарин, додайте 1 ч.л жирних вершків та 1 ст.л вівсяних або ячмінних пластівців, злегка подрібнених у кавомолці. Добре все розмішайте і нанесіть легкими рухами, що масажують, на шкіру обличчя. Через 15 хвилин зніміть маску м’якою серветкою, а потім вмийтеся теплою водою.
Від жирного блиску
Розімніть м’якуш одного мандарину та змішайте з 2 ст.л кислого молока або йогурту. Додати пару крапель лимонного соку. Ще раз добре перемішайте і накладіть масу на 15-20 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Для легкого рум’янцю
Висушіть шкірку мандарину і подрібніть у кавомолці. Змішайте 1 ст. отриманого борошна з 1 ч.л сметани та одним збитим яєчним жовтком. Нанесіть суміш і залиште на 15-20 хвилин, після чого зніміть її тампоном із вати, змоченим у теплій воді.
Підтримуємо тонус
Позбутися дрібних зморшків на обличчі допоможе такий рецепт. Свіжу цедру одного мандарину залийте склянкою окропу, накрийте кришкою та залиште на 30 хвилин. Після цього процідіть, а настій розлийте у формочки для льоду і заморозьте. Протирайте отриманими крижаними кубиками обличчя у будь-який час дня.
Мандарин у господарстві
— Мандаринова (апельсинова, лимонна) цедра — чудовий засіб для миття забруднених кахельних поверхонь та кухонних раковин.
— Суха кірка добре ароматизує приміщення та усуває неприємні запахи, якщо покласти її тліти на блюдце. Але пам’ятайте про пожежну безпеку!
— Щоб захиститися від молі, розмістіть у шафі підсушену апельсинову та мандаринову цедру. А щоб відучити вихованця мітити кути, розкладіть кірки в цих місцях.