Ці великодні рецепти етнографу Олена Громова розповіли місцеві мешканці Чернівецької та Закарпатської областей. І зараз вона поділиться ними з вами.
Повірте, це надзвичайно смачно!
Запечене м’ясо по-буковинськи
(Записано у Чернівецькій обл. 1997 р.)
Інгредієнти
М’ясо яловичини – 200-400 г,
крупа ячмінна або гречана – 4 ст.л.,
квасоля – 0,5 склянки,
олія соняшникова,
одна цибулина,
сіль,
перець чорний мелений.
Приготування
- Залийте квасолю на добу прохолодною водою.
- М’ясо посоліть і відкладіть на півгодини, потім змийте сіль, а потім поріжте його невеликими шматочками і підсмажте у сковороді.
- Ріпчасту цибулю поріжте та підсмажте окремо від м’яса.
- Змішайте м’ясо, цибулю, крупу, квасолю та залийте приготовлені продукти водою, в якій вимочували квасолю.
- Посоліть, поперчіть, накрийте кришкою і поставте в розігріту до 180 °С духовку. Доведіть блюдо до готовності.
Домашня ковбаса-пікниця
(Записано у Закарпатській обл. 1999 р.)
Інгредієнти
Візьміть м’ясо (ошийок) – 1,5-2 кг,
сало – 200 г,
кишки свинячі – 200 г,
яйця курячі – 3-4 шт.,
вершки – 2-4 ст.л.,
часник – 1 головку,
олія соняшникова – 150 г,
спеції: чорний мелений перець, коріандр, зерна гірчиці, лавровий лист.
Приготування
- Для приготування ковбаси використовуйте тільки свіже м’ясо.
- М’ясо та сало поріжте на дрібні шматочки, перемішайте та додайте сіль, перець, подрібнений часник, зерна гірчиці, яйця та вершки.
- Поставте масу в прохолодне місце на 3 години для маринування.
- Обріжте та ретельно промийте водою кишки. Не дуже щільно начиніть їх фаршем, потім обидві сторони кишки зв’яжіть звичайними нитками.
- Готові ковбаси складіть кільцями в металевий посуд, злегка проткніть їх голкою, обережно залийте кип’яченою водою і проваріть протягом 3-5 хвилин після закипання води.
- Злегка проварені ковбаси вийміть і остудіть, натріть розтопленим смальцем (свинячим жиром) і тушкуйте при температурі 180° С в духовці протягом півтори години.
- Подавайте охолоджену ковбасу.