Кутя для Святвечора готується на воді, без молока та олії. Тому її називають пісна чи бідна. Готову кашу можна заправляти медом, маком, горіхами, розпареними в окропі родзинками та інжиром, цукатами, фініками, в’яленими або свіжими фруктами та ягодами (грушами, яблуками, виноградом), шоколадом (тертим або гарячим).
Кутя з пшениці
Інгредієнти
400 г пшениці, 1/2 склянки цукру або 100 г меду, 200 г маку, 200 г волоських горіхів.
Приготування
- Зерно переберіть, промийте та доведіть до кипіння.
- Коли звариться, промийте знову, знову залийте водою, доведіть до кипіння і щільно закрийте кришкою.
- Поставте в духовку, щоб пшениця упріла до м’якості.
- Поки каша остигає, вимийте склянку маку, обдайте його окропом, а потім холодною водою.
- Виштовхніть у ступці, поки зернятка не розітруться і мак не побіліє, додайте цукор або мед, можна щіпку солі.
- Ретельно змішайте із пшеницею.
- Якщо кутя виявиться густою, підлийте трохи води, що залишилася.
- Наприкінці додайте волоських горіхів. Кутя з пшениці готова!
Рисова кутя
Інгредієнти
400 г рису, 200 г родзинок, 1/2 склянки цукру або 100 г меду, 100 г арахісу або насіння в шоколаді, кориця, цукрова пудра.
Приготування
- Зваріть рис, злийте та охолодіть.
- Цукор розведіть невеликою кількістю води та з’єднайте з рисом.
- Якщо ви використовуєте мед, розведіть його в пропорції 1:2.
- Розмішавши масу, додайте ошпарений окропом родзинки, корицю, арахіс або насіння і знову ретельно перемішайте.
- Рисова кутя для Святвечора готова! Викладіть на велику тарілку і посипте на смак цукровою пудрою.