Напередодні Різдва ми завжди замислюємося, ну що ж приготувати, щоб здивувати своїх близьких і знайомих новими рецептами. Етнограф Олена Громова пропонує приготувати традиційні страви, які були поширені в Україні наприкінці ХІХ початку XX століття – гуцульські шухи, квасоля по-буковинськи.
Без цих страв не проходив жоден Святий вечір на Гуцульщині, Буковині, Покутті.
Гуцульські шухи
- Візьміть буряки середніх розмірів і зваріть до готовності.
- Коли вони зваряться, очистіть їх та натріть на великій тертці (або поріжте соломкою довжиною 3-4 см).
- Окремо замочіть шухи (білі сухі гриби) і проваріть їх, потім подрібніть і пасеруйте їх із цибулею на олії.
- Охолодіть і змішуйте обидва компоненти, додайте на смак сіль, часник і чорний мелений перець.
- В останні роки в страву додають трохи оцту до смаку.
Шухи – обов’язкова пісна страва на Святий вечір.
Квасоля по-буковинськи
- Зваріть одну склянку великої квасолі та три картоплини в шкірці.
- Коли картопля зварилася, охолодіть та очистіть її та наріжте кубиками.
- Пасеруйте моркву та цибулю на соняшниковій олії.
- Змішайте картоплю, квасолю та пасеровані овочі додайте на свій смак сіль та перець.
- Можна додати подрібнений лавровий лист.