рецепти

Різдвяні рецепти: гуцульські шухи та квасоля по-буковинськи

рецепт,гуцульские шухи, фасоль по - буковински, Громова, этнограф

Напередодні Різдва ми завжди замислюємося, ну що ж приготувати, щоб здивувати своїх близьких і знайомих новими рецептами. Етнограф Олена Громова пропонує приготувати традиційні страви, які були поширені в Україні наприкінці ХІХ початку XX століття – гуцульські шухи, квасоля по-буковинськи.

Без цих страв не проходив жоден Святий вечір на Гуцульщині, Буковині, Покутті.

Гуцульські шухи

  1. Візьміть буряки середніх розмірів і зваріть до готовності.
  2. Коли вони зваряться, очистіть їх та натріть на великій тертці (або поріжте соломкою довжиною 3-4 см).
  3. Окремо замочіть шухи (білі сухі гриби) і проваріть їх, потім подрібніть і пасеруйте їх із цибулею на олії.
  4. Охолодіть і змішуйте обидва компоненти, додайте на смак сіль, часник і чорний мелений перець.
  5. В останні роки в страву додають трохи оцту до смаку.

Шухи – обов’язкова пісна страва на Святий вечір.

Квасоля по-буковинськи

Квасоля по-буковинськи

  1. Зваріть одну склянку великої квасолі та три картоплини в шкірці.
  2. Коли картопля зварилася, охолодіть та очистіть її та наріжте кубиками.
  3. Пасеруйте моркву та цибулю на соняшниковій олії.
  4. Змішайте картоплю, квасолю та пасеровані овочі додайте на свій смак сіль та перець.
  5. Можна додати подрібнений лавровий лист.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *