Печені яблука з горіхами або сиром, домашні пастили, сорбет або мармелад — відмінна альтернатива покупній кондитерці. Ці фрукти можна просто запекти повністю або часточками або приготувати незвичайний яблучний десерт: вирізати серцевину і заповнити їх начинкою (сиром, подрібненими горіхами з медом, сухофруктами, вівсяними пластівцями). Пропонуємо до вашої уваги рецепти 5 смачних десертів з яблук.
Пастила
- Для пастили 5-6 яблук запікайте у духовці.
- М’якуш пюрируйте зі склянкою цукру, додайте білок одного яйця і збивайте, поки маса не побіліє.
- Суміш викладіть на лист, вистелений пергаментним папером, і сушіть в духовці при мінімальній температурі (+60 … +70 ° C) 5-8 годин.
- Готову пастилу наріжте та обсипте цукровою пудрою.
Яблучний зефір
Він по суті є варіантом тієї ж пастили, тільки із загусником.
- Декілька яблук випікайте, м’якуш перетріть через сито, додайте цукор і ванільний цукор.
- Попередньо замочений в 1/2 склянки води агар або желатин (4 ч.л) підігрійте, щоб розчинився.
- Приготуйте сироп: 400 г цукру, варіть зі склянкою води на тихому вогні 5 хвилин.
- У пюре, що остигло, додайте білок яйця і збийте до стійких піків.
- Продовжуйте збивати, вливаючи тонким струмком сироп і желеутворювальний розчин.
- За допомогою кондитерського мішечка або шприца видавлюйте зефір на кондитерський папір і підсушуйте протягом години в духовці за низької температури (+50 °C).
Мармелад
- Очистіть від серцевини 1 кг яблук, наріжте великими часточками та викладіть у сотейник чи каструлю з товстим доном.
- Влийте 100 мл води та уварюйте 30 хвилин.
- Подрібніть блендером, додайте 500-700 г цукру та 1 ст.л лимонного соку, уварюйте, помішуючи, 1-1,5 години.
- Викладіть масу у формочки й залиште до застигання. Готовий мармелад посипте цукром.
Якщо ж ви використовуєте інші сорти, додайте для загусання трохи аґрусу або червоної смородини.
Яблучний сорбет
Складові
2 великі яблука, 1 лимон, 1 повна ст.л меду, 1/2 ч.л кориці.
Приготування
- З лимона потрібно вичавити сік, шкірку поріжте і тушкуйте, додавши трохи води.
- Через 5 хвилин покладіть яблука і тушкуйте їх, доки не стануть м’якими.
- Помістіть суміш у блендер, додайте сік, мед та корицю, збийте їх до однорідної маси.
- Розкладіть по формах і поставте в морозильну камеру на 3-4 години. Прикрасьте листочком м’яти.
Вживайте сорбет у першій половині дня. Особливо смачно з кавою.
Яблучний пиріг
Приготування
- 1,5 склянки борошна змішайте з|із| 1 ч.л розпушувача, додайте 120 г розм’якшеного вершкового масла|мастила| і розітріть до крихти.
- Влийте 1/2 склянки сметани та вимісіть тісто.
- Загорніть у харчову плівку і покладіть у холодильник на 30 хвилин.
- Форму змастіть маслом, викладіть у нього тісто і руками розрівняйте по дну та краях. П’ять кислих яблук (краще антонівських) наріжте часточками та викладіть у форму.
- Для заливки: 1 склянку сметани збийте з 1 яйцем, 1 склянкою цукру і 2 ст.л борошна. Додати корицю або ваніль до свого смаку. Залийте сумішшю яблука.
- Випікайте в розігрітій до +200 ° C духовці 50 хвилин|мінути.
- Готовий пиріг остудіть та поставте в холодильник на 6-8 годин.