Якщо ви хочете, щоб ваші святкові страви виглядали справжніми кулінарними шедеврами, освойте техніку вирізування з овочів — карвінг.
За її допомогою ви зможете прикрасити стіл чудовими фігурами тварин, красивими квітами і все це буде їстівним! Вирізати можна як звичайним ножем, так і за допомогою спеціальних пристроїв.
Огіркова ялинка
Огірок для вирізування має бути довгим, прямим, темно-зеленим, без пухирців і не перестиглим.
- Розріжте овоч поперек, щоб отримати круглу основу.
- Потім зробіть поздовжній розріз від верхівки під невеликим кутом, не забираючи надто багато м’якоті.
- Тепер покладіть огірок зрізом донизу, умовно розділивши його на три частини.
- Відступивши третину від основи, відріжте бічні частини плода, формуючи трикутник.
- Заготовку зроблено, залишилося лише нарізати «гілки» — і новорічна ялинка готова.
Помідори-тюльпани
Розріжте помідори навхрест і вийміть ложкою м’якоть. Зробіть в основі невеликі дірочки, вставте в них пір’я зеленої цибулі і наповніть томати начинкою із солоного і перченого сиру з часником.
Свинка з лимону
Зробити її з лимона дуже просто – тут навіть не знадобиться особливе вирізування. Візьміть лимон, виріжте вушка, п’ятачок і хвостик, з зубочисток зробіть ніжки. Прикріпіть до неї “очі” з горошинок перцю або гречки.
Троянда з буряка
Виберіть овоч круглої форми та середнього розміру. Перед карвінгом очищені буряки замочіть у холодній підсоленій воді на 15-20 хвилин. Для вирізування краще використовувати спеціальний тайський ніж (або дрібний кухонний).
Надайте підставі «бутону» конусоподібну форму — решта буряків має залишатися круглою.
Розріжте основу буряка на кілька секторів, формуючи заготовку для першого ряду «пелюстків», і тонко вирізайте їх. Шорсткості та нерівності виправите в кінці роботи.
Другий та наступні ряди «пелюсток» розташовуйте в шаховому порядку, видаляючи зайву м’якоть.
Гарно оформіть серцевину «троянди», виріжте в ній дрібні пелюстки.
Кролик з апельсину: покроковий рецепт.
Спеціальні ножі
Тайський
Більшість композицій виконується за його участю. Маленький, гострий та з тонким лезом.
Овальні ножі
Вони створени спеціально для вирізання деталей із круглими зрізами.
Ножи предназначены специально для деталей с круглыми срезами
Трикутні
Ними вирізають листочки та борозни різної глибини та розміру
Правила карвінгу
– Ретельно вибирайте плоди. Вони повинні бути свіжими, не зіпсованими та не дуже стиглими.
— Фрукти та овочі ретельно вимийте та висушіть.
— Виберіть відповідні інструменти. Найкраще з нержавіючої сталі – вона найменше окислюють продукти.
— Якщо працюватимете з яблуками, для збереження виду занурюйте їх під час та після вирізування в розчин лимонної кислоти (1 ч.л. на склянку води).
—Вигнуті ножі для карвінгу тримайте так само, як ручку або олівець. А трикутні чи овальні — так, щоб великим та вказівним пальцями контролювати глибину надрізу.
— Після карвінгу всі фрукти замочіть на 15-20 хвилин у крижаній воді.