Яке свято без «Миколайчиків» – традиційного печива у вигляді фігурок святого Миколая? До того ж солодкими фігурками можна прикрасити хату і різдвяну ялинку.
Старовинними рецептами печива із Західної та Центральної України поділилася з нами етнограф Олена Громова.
«Миколайчики» з маком (рецепт тривалого зберігання)
Інгредієнти
4 склянки борошна, 8 ст. л молока, 2 яйця, 2 ст. л меду, 2 ст.л вершкового масла, 1 склянка цукру,0,5 ч.л соди, мак на (свій) смак.
Приготування
- Яйця розітріть з медом і цукром, додайте промитий і запарений мак, борошно, молоко, соду, замісіть тісто.
- Потім розкатайте тісто завтовшки 1-1,5 см і фігурними формами виріжте печиво.
- На змащене вершковим маслом лист викладіть печиво і випікайте в духовці до готовності при температурі 180°С.
- Охолоджене печиво прикрасьте шоколадною чи лимонною помадкою.
Шоколадна помадка: 20 г олії, 50 г маргарину, 8 ст.л цукру, 6 ч. л какао, 4-5 ст. молока. Компоненти змішайте та доведіть до кипіння на маленькому вогні.
Лимонна помадка: 300 г цукру, 0,5 ст. води, 1 ч. л оцту, сік 1 лимона, 1 ст. вершкового масла, ванілін. Зваріть сироп із цукру, води та оцту, а потім додайте в нього олію та лимонний сік.
Такі «миколайчики» можна зберігати до року!
Такі пряники за старовинними українськими рецептами пече народний майстер Світлана Грибан
«Миколайчики» медові
Інгредієнти: 3 яйця, 3 ст. л меду, 3 ст. л соняшникової олії, 3 склянки цукру, 9 ст. л молока.
Приготування
- Всі продукти змішайте та поставте на водяну баню.
- Додати 3 ч. л соди, погашеної оцтом.
- Замісити тісто і поставити його в холодильник на 2 години.
- Розкатайте тісто шаром 1-1,5 см і виріжте спеціальними формами, попередньо змащеними олією, «миколайчиків».
- Викладіть їх на лист, і зверху змастіть збитим білком, потім посипте маком або родзинками.
- Випікайте “миколайчики” до готовності 20-30 хвилин при температурі 180°С.