В останні дні травня, а саме 28 травня у всьому світі відзначають День народження майонезу. Це привід включити майонез до свого меню. Головне – знайти справжній «шляхетний соус».
Вважається, що цей білий соус з’явився 1758 року, завдяки винахідливому іспанському кухарі з міста Маон, який змішав олію, збиті яєчні жовтки, оцет, сіль, цукор і гірчицю.
Корисний чи шкідливий?
Всупереч поширеній думці, майонез не шкідливий для здоров’я. Але тільки якщо його правильно вибирати, зберігати і вживати. На жаль, у нашій країні виробникам дозволено розробляти свою рецептуру — так і з’являється на наших прилавках майонез із різними добавками.
На що потрібно звертати увагу перед покупкою? Щодо терміну зберігання, то в середньому він становитиме не більше двох місяців. І ще важливо не забувати, що гірчиця, оцет і сіль, що входять до складу соусу, стимулюють апетит, тому якщо майонезу у стравах більше ніж потрібно, то з’їсти можна більше, ніж планувалося.
Порада
Щоб бути повністю впевненим щодо якості майонезу, тоді краще готувати його самостійно.
Щоб бути повністю впевненим щодо якості майонезу, тоді краще готувати його самостійно.
Вивчаємо етикетку
- У списку інгредієнтів на перших місцях має стояти рослинна олія, яйця чи яєчний порошок.
- Склад продукту вказується в порядку зменшення. Наприклад, якщо першим у списку стоїть соняшникова олія, значить, її в майонезі найбільше.
- Краще купувати соус, у якому використано яйця, а не яєчний порошок, а також натуральні спеції та приправи, а не смакові добавки.
- Існує три види майонезу: низькокалорійний (масова частка жиру 30-40%), середньокалорійний (40-55%), висококалорійний (понад 55%). Варто знати, що чим менше в соусі калорій, тим більше стабілізаторів та загусників у ньому.
- При температурі +2…+6° З висококалорійний майонез зберігається два місяці, а низькокалорійний — не більше двох тижнів. Майонези, які мають великий термін придатності, напхані консервантами, а іноді навіть антибіотиками.
Чим менше в соусі калорій, тим більше хімії — стабілізаторів та загусників.
Правильне масло
Найкращий майонез виробляється з використанням оливкової олії. Непогано, коли вона змішана із соняшниковою, а найгірше, якщо цей продукт у списку інгредієнтів взагалі не позначений. Часто це говорить про те, що виробник використовував недорогу і не дуже якісну: соєву, арахісову, бавовняну або рапсову олію. А якщо перед назвою цього інгредієнта ще й є слово «гідрогенізоване», то це означає, що в майонезі містяться трансжири. Так називають рослинні олії, до яких додали водень, щоб вони довше не псувалися.
Вчені довели, що трансжири порушують обмін речовин, підвищують ризик розвитку діабету, накопичуються в організмі та сприяють підвищенню ваги.
Порада
Не лякайтеся, виявивши, що до складу майонезу входять модифіковані крохмалі. Це безпечні картопляні або кукурудзяні порошки, які не мають жодного відношення до ГМО.
Влаштовуємо перевірку
- Видавіть на тарілку краплю майонезу розміром з волоський горіх і зачекайте 5 хвилин. Якісний продукт цей час не розтечеться, а збереже початкову форму.
- Майонез має бути однорідним, сметаноподібним, густим, із поодинокими бульбашками повітря. Якщо ви помітили в ньому грудочки, це означає, що був порушений процес приготування, або соус просто зіпсувався.
- Улюблений багатьма салат Олів’є завжди заправляється майонезом. Якщо він якогось іншого відтінку, то в такому соусі багато барвників або було порушено технологію виробництва.
- Сильний присмак жиру говорить про те, що для майонезу брали несвіжу олію або був порушений процес виробництва.
Важливо!
Згідно із Законом «Про захист прав споживачів», покупець має право попросити продавця показати документи, що підтверджують якість майонезу чи інших соусів: сертифікат, посвідчення чи паспорт. Крім цього, прострочений або неякісний продукт можна повернути, але для цього не забудьте взяти товарний чек.
Аліна Малиновська