Slider рецепти

Шашлик або всі тонкощі приготування «короля пікніків»

шашлык, приготовление

На Кавказі шашлик традиційно готують з баранини, але українським гурманам більше подобається свинина. Свинячий шашлик соковитіший і ніжніший, без специфічного запаху. Як економваріант можна взяти курку. А от із яловичини шашлик буде досить твердим.

Для шашлику найкраще підійде м’ясо з невеликим прошарком сала: ошийок, корейка, лопатка, окіст або ниркова частина.

Ідеальні пропорції: одна частина сала на чотири частини м’яса.

Секрети маринаду

Скільки людей – стільки і фірмових рецептів. Для основи маринаду підійдуть сухе вино, кефір, сметана, пиво та навіть звичайна газована мінералка. А ось оцет використовувати не радимо – м’ясо вийде занадто твердим, краще взяти лимонний сік.

Нарізайте шашлик досить великими шматками оптимальна товщина 2-2,5 см.

Обов’язкова складова — цибуля: чим її більше, тим краще стверджують шеф-кухарі. Кільця цибулі можна разом з іншими овочами (помідорами, болгарським перцем) підселити до м’яса на шампур.

Не забудьте о спеціях!

Джентльменський набір: сіль, перцева суміш, лавровий лист, хмелі-сунелі, барбарис, зелень. Не зайвою буде рослинна олія, вона чудово розчиняє аромати спецій і береже шашлик від сухості.

Ще один інгредієнт для ніжного м’яса – гірчиця, вона перешкоджає втраті соку.

Перемішуйте м’ясо з цибулею та спеціями, залийте кислою основою та відправте постояти мінімум на 2-3 години. Якщо маринувати шашлик з вечора, краще не додавати сіль і більше нарізати цибулю.

Майте на увазі, що не можна використовувати алюмінієвий посуд – від контакту з металом смак м’яса псується.

шашлык, приготовление
Найзапашніше м’ясо виходить на полінах із фруктових дерев

З димком

Правильно підібрані дрова – один із секретів успіху заходу.

Найзапашніше м’ясо виходить на полінах із фруктових дерев.

Не слід використовувати ялинку, сосну, ялицю або тополю через гіркувату смолу. Можна купити готове вугілля, краще підійде розсипне. Маленький секрет: для ароматного шашлику підкиньте в багаття трохи стружки, знятої з гілок яблуні чи вишні.

Готувати шашлик варто саме на вугіллі, коли вже немає відкритого полум’я!

шашлык на мангале
На Кавказі шашлик традиційно готують з баранини, але українським гурманам більше подобається свинина

Безпосередньо перед нанизуванням шампури слід прожарити над вогнем – гарячий метал відразу ж припікає м’ясо, запечатуючи отвори й не давай витекти соку. Відстань між вугіллям та шашликом має бути не менше 15 см.

Не забувайте час від часу поливати шашличок рідиною, можна використовувати вино, а також суміш чистої води та лимонного соку чи маринаду.

Дізнатися про готовність шашлику допоможе простий тест: надріжте шматочок, якщо прозорий сік — подавайте на стіл.

Найкращою компанією для шашлику стануть овочі у будь-якому вигляді, свіжа зелень та сухе червоне вино.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *