Slider рецепти

Види консервування: солити чи мочити?

виды консервирования

Вибирайте відповідний метод консервації залежно від сировини та умов зберігання. Враховуйте особливості різних видів консервування. Щоб розібратися в них, дивіться нашу таблицю про види консервування.

Види консервування

Вид консервування та консервант

Найбільш відповідна сировина

        Плюси

    Мінуси

Засолювання (квашення) – сіль Майже всі овочі (помідори, баклажани, капуста), кавуни. Кращі засолювальні сорти огірків – Ніжинський, Витязь, Бригадний Дешево відсутність термообробки зберігає вітаміни. Хороший спосіб збереження зелені. Необхідно зберігати при низьких температурах, може утворюватися пліснява. Є потреба у великій тарі.
Мочення – дріжджове сусло (дріжджі виробляють кілька спиртів) Яблука осінніх або зимових сортів (Антонівка, Пепінка литовська, Макінтош), журавлина, брусниця, сливи та кавуни Зберігаються всі корисні речовини продуктів. Мочені продукти м’якіші, ніж квашені, тому що дріжджі переробляють клітковину. У них знижується кількість цукру – вони підходять для тих, хто страждає на ожиріння і діабет.

Після мочення продукти стають соковитішими, що покращує смак яблук пізніх сортів.

 

Необхідна містка тара, процес бродіння триває місяць і потребує низьких температур. Підходять лише вибрані сорти.
Маринування (теплова обробка, сіль, оцет, цукор) Щільні сорти помідорів, огірків, патисони, баклажани, цвітна капуста та інші овочі, яблука, груші, сливи Овочі та фрукти довго зберігаються, можна маринувати готові салати, соуси, які у баночках виглядають дуже апетитно. У більшості рецептів використовується оцет, тому дієтологи не радять зловживати маринадами при гастриті та інших хворобах шлунково-кишкового тракту.
Натуральні консерви (без цукру) Кислі ягоди Зберігають максимум корисних речовин, підходять для начинок. Короткий термін зберігання, ймовірність псування.
Варення – цукор, теплова обробка Стиглі ягоди, фрукти, кабачки, гарбуз, морква Смачно, можна використовувати як начинку для пирогів та десерт. Процес тривалий, велика витрата цукру.
Сушіння – тепло Не перезрілі фрукти та ягоди; для овочів потрібно застосовувати піч чи електросушарку. Економно, якщо використовувати сонячне світло. Суворі умови зберігання: необхідно берегти сухі запаси від вогкості та плісняви, молі.
В’ялення – цукор, тепло Абрикоси, аґрус, черешні, вишня Можна використовувати замість цукерок під час дієтичного харчування. В’ялені абрикоси, черешні додають у тісто Процес тривалий та трудомісткий
Соки Стиглі й навіть перестиглі томати, фрукти Підходять плоди з дефектами Великі втрати сировини
Желювання – цукор Червона смородина, калина, малина Відмінні смакові якості Велика витрата цукру
Заморожування

 

Ягоди, фрукти, кабачок, цвітна капуста, броколі, зелений горошок, солодкий перець. Найшвидший спосіб консервування, який краще за інших зберігає вітаміни. Висока вартість місткої морозильної камери, деякі ягоди після розморожування втрачають форму.

 

Способи пастеризації

консервация огурцов
Кращі засолювальні сорти огірків – Ніжинський, Витязь, Бригадний

На водяній бані

  1. Вам знадобиться бачок або відро, на дно якого покладете грати.
  2. Місткість заповніть водою так, щоб вона доходила банкам до плічок.
  3. Коли вода нагріється до +40 … +70 ° C, за допомогою щипців опустіть банки в бак і накрийте кришкою.
  4. Нагрійте воду до +90 °C або слабкого кипіння.
  5. Тривалість нагрівання залежить від обсягу банок: чим він більший, тим триваліша обробка.
  6. Банки вийміть і одразу  закатайте кришками. Залишіть охолоджуватися, періодично перевертаючи.

Гарячий розлив

Зазвичай використовують для варення. Сировину нагрійте до +85 … +90 ° C або слабкого кипіння, прогрівайте 5 хвилин, помішуючи, і відразу ж викладіть у підготовлені банки, закатайте, струсіть і поставте вгору дном для охолодження.

Гаряча заливка

Зручна при таких видах консервації, як приготування компотів, маринованих овочів.

  • У підготовлені банки викладіть сировину, залийте киплячим сиропом чи маринадом, укутайте та залиште на 10-15 хвилин.
  • Потім рідину злийте, доведіть до кипіння і знову залийте банки.
  • Так повторіть тричі.
  • Після третього заливання банки закатайте.

Види консервування: солити чи мочити?

Журнал  Добрі поради