Ніщо так не освіжає у спеку, як холодний супчик. І голод вгамувати можна, і спрагу, і охолонути при цьому. Холодник, борщ і бадилля міцно утримують перші місця, але є й інші варіанти літніх супів: наша читачка Ганна Зеленцова зі Змієва надіслала розповідь як приготувати полуничне гаспачо.
Усі звикли, що полуниця – це десерт. Можна їсти її просто так, можна прикрашати збитими вершками, додавати в морозиво, робити варення та компоти.
А в нашій родині полуниця — це компонент супу!
Адже ягода, на мій смак, більш кисла, ніж солодка, і тому чудово підходить для основних страв, а не лише для десерту. А історія мого полуничного винаходу така. Ми любимо влітку холодні супи, причому не тільки холодник, а й щось екзотичніше.
Я часто готую гаспачо — холодний іспанський суп-пюре, в якому основний інгредієнт — томат.
І ось одного разу, кілька років тому, коли зібралася робити його на обід, виявила, що помідор у мене всього один, а от полуниці — ціла миска, причому того разу потрапила якась кисла. І мені прийшла ідея: а що якщо замінити помідори на полуницю? Теж червона, теж кисла… Зробила. І вирішила нікому в сім’ї не говорити – хай самі здогадаються… Ну, я вам скажу – це було просто шоу!
Чоловік, свекруха, син, його дівчина, сестра з племінником — всі ніяк не могли зрозуміти, що ж вони таке їдять.
«Ніби гаспачо як гаспачо, а колір — рожевий? Може, рожеві помідори?». Я мовчу. «А чому полуницею пахне? Додала полуницю? Але ж суп несолодкий!». Мовчу. Насолоджуюся сум’яттям. Потім, звичайно, відкрила таємницю…
Суп усім дуже сподобався, а я з того часу багато разів експериментувала і вивела рецепт, що найбільше поєднується. Спробуйте.
Складові
600 г полуниці (кислої), 2 болгарських перцю, 1 огірок, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 4 помідори, 2 ст.л бальзамічного оцту, 4 ст.л оливкової олії, 2 ст.л лимонного соку, сіль, перець до свого смаку, пучок зеленої цибулі, пучок кінзи, кубики льоду
Приготування
- Відкладіть 10-15 найкрасивіших ягід та трохи зелені.
- Решту полуниці розімніть виделкою в мисці, додайте цибулю, часник, помідори (без шкірки), перець та огірок (все порізане).
- Полийте сумішшю оцту та олії, покладіть подрібнену зелень, закрийте плівкою та поставте на пару годин у холодильник.
- Після збийте блендером у пюре, знову поставте в холодильник на півгодини.
- Посоліть, поперчіть, додайте лимонний сік, розлийте по тарілках, додайте лід, в середину покладіть полуницю, прирізайте, прикрасьте зеленню.
- Можна ще збризкати оливковою олією.
- Полуничний гаспачо готовий!
На замітку
Гаспачо — національна іспанська страва, що сягає корінням за часів Середньовіччя — андалузькі селяни готували в полі на обід юшку на воді з оцтом, черствим хлібом, оливковою олією та часником.
Пізніше додалися томати, огірки, спеції, і зараз класичний рецепт виглядає так: очищені від шкірки помідори, огірки, білий хліб, перець, спеції та зелень потрібно збити в блендері разом із льодом, потім додати соус табаско, лимонний сік та трохи оцту, також оливкова олія. Охолодити та подати з|із| гіркою подрібнених овочів і сухариками.